Janet Yellen kondigt een “catastrofe” en een “recessie” aan als de VS niets doet aan het schuldenplafond: wat loopt er fout?

Nooit in hun geschiedenis hebben de Verenigde Staten te maken gehad met een wanbetaling. Maar het zou binnen twee weken kunnen gebeuren, waarschuwde minister van Financiën Janet Yellen. En de gevolgen zouden verwoestend zijn.

Janet Yellen waarschuwt er al een paar weken voor: “Als er niets verandert, zal de VS medio oktober failliet gaan.” Tot die tijd dringt zij er bij de beleidsmakers op aan om het schuldenplafond te verhogen of op te schorten.

Momenteel gebruikt het ministerie van Financiën “buitengewone maatregelen” om de inkomsten van de VS terug te dringen sinds het laatste schuldplafond eind juli werd bereikt. Deze maatregelen stellen het departement in staat zijn liquide middelen te behouden en bepaalde rekeningen te vereffenen zonder nieuwe obligaties uit te geven. Maar zij zijn tijdelijk en zullen volgens ramingen van het ministerie van Financiën rond 18 oktober ophouden te werken.

De gevolgen

In een interview met CNBC op dinsdag riep Yellen de Democraten en Republikeinen nogmaals op om het schuldenplafond dringend aan te pakken.

“Ik zie 18 oktober als een deadline. Het zou rampzalig zijn om de rekeningen van de overheid niet te betalen, om in een positie te verkeren waarin we niet over de middelen beschikken om de rekeningen van de overheid te betalen,” zei Yellen. “Ik verwacht dat dat een recessie zal veroorzaken.”

Een faillissement van de VS zou meer dan waarschijnlijk leiden tot aanzienlijke schade door hogere rentetarieven, een verlies van vertrouwen in het vermogen van Washington om zijn toekomstige verplichtingen op tijd na te komen en een mogelijke vertraging van de socialezekerheidsuitkeringen voor ongeveer 50 miljoen bejaarden. Voorts dreigt het gevaar dat het loon van de Amerikaanse ambtenaren en leden van de strijdkrachten wordt opgeschort.

Een dergelijke gebeurtenis zou er ook toe kunnen leiden dat sommige landen minder schatkistobligaties aanhouden, wat de vraag naar de dollar zou doen afnemen. China zou hiervan gebruik kunnen maken om te proberen de greenback te vervangen als de valuta bij uitstek in de wereld.

“Amerikaanse staatsobligaties zijn lang beschouwd als de veiligste activa op de planeet,” zei Yellen. “Dat is een deel van de reden voor de reservestatus van de dollar. En dat in twijfel trekken door rekeningen die opeisbaar worden niet te betalen, zou werkelijk rampzalig zijn.”

Wat loopt er juist fout?

Maandag drong president Joe Biden er bij de Republikeinen, die een blokkerende minderheid in de Senaat hebben, op aan deze week in te stemmen met een verhoging van het schuldenplafond of een economische ramp voor de VS, en dus de wereld, te riskeren.

De Republikeinen zeggen dat ze genoeg hebben van wat zij zien als de buitensporige uitgavenplannen van de Democraten. Dit omvat een plan van 3.500 miljard dollar om het weefsel van de Amerikaanse samenleving te reorganiseren. Volgens hen moet dit wetsontwerp worden opgeschort, dat de Democraten – zodra hun interne ruzies zijn opgelost – willen aannemen via een zogenaamde “verzoeningsprocedure”, waartegen de Republikeinen machteloos zouden staan.

“Sinds half juli hebben de Republikeinen duidelijk gemaakt dat de Democraten de schuldlimiet alleen zullen moeten verhogen,” schreef de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell, maandag aan Biden. “Tweepartijdigheid is geen schakelaar die voorzitter Pelosi en leider Schumer kunnen omzetten om geld te lenen en vervolgens uit te geven.”

“De afgelopen tweeënhalve maanden hebben we gewaarschuwd dat uw partij, aangezien ze alleen wil regeren, ook alleen de schuldlimiet moet beheren,” voegde hij eraan toe.

Als de Republikeinen inderdaad voet bij stuk houden, zullen de Democraten misschien eindelijk gedwongen worden om een opschorting van de limiet op te nemen in hun verzoeningswet, merkt CNBC op. Dit zal niet gemakkelijk zijn, aangezien velen geloven dat zo’n wetgeving pas over enkele weken klaar zal zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20