Juli 2021 was op één na warmste maand ooit gemeten in Europa

Afgelopen maand was de op één na warmste juli ooit gemeten in Europa en de derde warmste ooit wereldwijd. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus.

In het grootste deel van Noord- en Oost-Europa was juli 2021 “aanzienlijk warmer” dan gemiddeld. In de regio rond de Oostzee lag de temperatuur boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Zo beleefde Helsinki de op één na warmste julimaand en kreeg Litouwen te maken met een hittegolf die het vorige duurrecord brak. 

“De hittegolf was vooral aan het einde van de maand in het zuidoosten van Europa bijzonder hevig”, schrijft Copernicus in zijn bulletin. In Noord-Ierland sneuvelde het dagrecord van hoogste temperatuur en het kwik lag ver boven het gemiddelde in het oosten van IJsland en delen van Groenland.

In een strook die zich uitstrekt van Portugal tot Duitsland was de julimaand dan weer iets kouder dan het gemiddelde. Ook in delen van Noordwest-Rusland en een groot deel van Spitsbergen was dat het geval. In ons land (Ukkel) lagen de temperaturen volgens het KMI het grootste deel van juli onder de respectievelijke normalen.

Naast Europa, was juli ook in het grootste deel van Azië warmer dan gemiddeld. De meest afwijkende temperaturen deden zich voor boven het Russische eiland Sachalin, de Japanse stad Sapporo, het naburige Russische vasteland en het uiterste noordoosten van China. Het was volgens Copernicus ook bijzonder warm boven de Zee van Japan en de Stille Oceaan. 

“De uitzonderlijke warmte boven het westen van de Verenigde Staten en het westen en midden van Canada hield aan van juni tot juli”, klinkt het bij de klimaatdienst. “Ook boven Noord-Afrika waren de temperaturen bijna overal hoger dan normaal.”

Daarnaast viel er in de westelijke delen van Centraal-Europa ook meer neerslag dan gemiddeld. Delen van België en Duitsland werden getroffen door zware overstromingen. Ook in Noord-Italië veranderden hele straten in rivieren.

(am)

Lees ook: Hittegolven zullen steeds dodelijker worden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20