JP Morgan eist 162 miljoen dollar van Tesla

De Amerikaanse bank JPMorgan eist dat Tesla een schadevergoeding van 162,2 miljoen dollar betaalt omdat het bedrijf van Elon Musk een contract met betrekking tot aandelenwarrants heeft geschonden.

JP Morgan heeft een klacht ingediend bij de federale rechtbank van Manhattan. Daarin staat te lezen dat de klacht betrekking heeft tot een overeenkomst met Tesla aangaande warrants. Een warrant is een soort optie die iemand het recht geeft om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De Amerikaanse bank eist 162,2 miljoen dollar.

560 dollar

JP Morgan beweert dat Tesla de voorwaarden heeft geschonden van een contract dat de bedrijven hebben ondertekend met betrekking tot de herprijzing van de warrants. De Amerikaanse bank had in 2014 warrants gekocht van Tesla, toen het bedrijf op zoek was naar kapitaal om de constructie van de originele Gigafactory te financieren.

Aanvankelijk kwamen de bedrijven een uitoefenprijs van 560,6388 dollar overeen. Als de warrants vervielen en de aandelenkoers van Tesla lager was dan die uitoefenprijs, zou geen van beide bedrijven de ander iets verschuldigd zijn. Maar als de koers van Tesla op de vervaldag boven de uitoefenprijs lag, zou Musks bedrijf volgens JPMorgan in principe aandelen moeten overhandigen ter waarde van het verschil in die prijzen.

JP Morgan had verschillende veiligheidsmechanismen opgenomen in de overeenkomst met Tesla. Een daarvan was een bescherming tegen grote aankondigingen van fusies of overnames die de aandelenkoers van Tesla zouden kunnen beïnvloeden. Als zoiets zou gebeuren, konden de bank en de autoproducent een nieuwe uitoefenprijs voor de warrants overeenkomen.

“Tesla van de beurs halen”

En laat dat nu net hetgeen zijn dat gebeurde in 2018. Musk liet toen via Twitter weten dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen tegen een prijs van 420 dollar per aandeel. Volgens JP Morgan gaf die mededeling de bank het recht om de voorwaarden van het contract en de uitoefenprijs te wijzigen. De bank verlaagde de uitoefenprijs naar 424,66 dollar. Later werd de uitoefenprijs opgetrokken tot 484,35 dollar, toen Tesla zei niet langer plannen te hebben om het bedrijf van de beurs te halen.

De autobouwer zei in 2019 in een brief dat “de bank onredelijk snel was om te profiteren van veranderingen in de volatiliteit van Tesla’s aandelen.” De producent van elektrische wagens had het over “een opportunistische ingreep”. JP Morgan schreef terug en “verwierp alle aantijgingen”, maar daarna spraken de twee partijen twee jaar lang niet meer met elkaar. JPMorgan voerde in augustus 2020 nog een aanpassing van de uitoefenprijs door naar 96,87 dollar om rekening te houden met de splitsing van Tesla’s aandelen

De warrants vervielen in juni en juli 2021. De aandelenkoers van Tesla was toen al fors hoger geschoten. De warrants waren dus “in the money”, staat er in de aanklacht te lezen. Toen de bank contact opnam met Tesla om uit te betalen, “herhaalde de onderneming haar bezwaren tegen de aanpassingen”. Tesla kwam wel tot een (beperkte) schikking met JPMorgan, maar “weigerde het volledige verschuldigde bedrag uit te betalen”, beweert de bank, waardoor een “vroegtijdige beëindigingsclausule” in werking trad.

JPMorgan zegt dat Tesla nog 228.775 aandelen verschuldigd was toen de deal werd beëindigd, en dat die aandelen 162,2 miljoen dollar waard zijn op basis van de aandelenkoers van Tesla op dat moment. (mah)

Meer