JP Morgan-CEO Jamie Dimon: SWIFT-ban kan “onbedoelde gevolgen” hebben

De beslissing om sommige Russische banken uit SWIFT – een intern berichtensysteem tussen meer dan 11.000 banken en financiële instellingen in meer dan 200 landen – te zetten, kan “onbedoelde gevolgen” hebben. Dat wierp Jamie Dimon, de spraakmakende CEO van zakenbank JP Morgan, op in een interview met Bloomberg TV. Daarnaast vinden actoren altijd wel een manier om sancties te omzeilen, klonk het.

Waarom is dit belangrijk?

Banken over heel de wereld maken gebruik van het SWIFT-netwerk om grensoverschrijdende transacties uit te voeren. JP Morgan was een van de Wall Street-bedrijven die Washington hadden afgeraden om Rusland uit SWIFT te schoppen. Het argument was dat dit verstrekkende gevolgen zou hebben, die de wereldeconomie schade zouden toebrengen en het doel van de sancties zouden kunnen ondermijnen.

De bankier stipte aan dat de maatregel om Ruslands toegang tot het SWIFT-netwerk te beperken veel omwegen zou kunnen hebben. “Een sanctie zegt dat ik geen zaken met u kan doen”, aldus Dimon. “Een Swift-ding zegt dat ik een (bepaalde) communicatietool niet kan gebruiken om zaken met u te doen. Ik kan dus nog steeds zaken met u doen”, stipte de CEO aan.

Dimon haalde aan dat de Russische SWIFT-ban niet impliceert dat alternatieve berichtsystemen voor betalingen óók worden geboycot. Daarnaast zei hij dat er bezorgdheid is over de onbedoelde gevolgen van dat besluit en wie erdoor wordt benadeeld.

“Oorlog volgt niet altijd het pad dat je wilt. Financiële sancties volgen niet altijd het pad dat je wilt”, klonk het. “Mensen moeten heel doordacht zijn in hoe ze deze dingen aanpakken.”

Later op maandag vertelde JP Morgan zijn werknemers dat het een donatie van 1 miljoen dollar zou doen aan de Oekraïense hulpdiensten, schrijft The Wall Street Journal.

“Waarschijnlijk te veel kwantitatieve geldverruiming”

In het interview had Dimon ook nog een paar opmerkingen over de Amerikaanse economie. Zo zei hij dat er “waarschijnlijk te veel fiscale stimulering en kwantitatieve geldverruiming” was geweest, maar dat de Amerikaanse economie nog steeds sterk is en dat de Federal Reserve obstakels met “kracht” tegemoet zal treden.

Verwacht wordt dat de beleidsmakers van de Fed volgende maand beginnen met het verhogen van de rente om de hoogste Amerikaanse inflatie in decennia het hoofd te bieden. Dimon waarschuwde vorige maand dat het verstrakkingsproces niet noodzakelijk zo “lief en zacht” zal verlopen als sommigen misschien verwachten. Toen hem maandag werd gevraagd hoe vaak de centrale bank dit jaar de rente zou kunnen verhogen, zei hij “het zou zeven of negen keer kunnen zijn, het zou meer kunnen zijn, het zou minder kunnen zijn.”

Dimon voerde ook aan dat hij niet denkt dat de huidige inflatiecijfers tijdelijk zijn. Maar hij verwacht wel dat het na verloop van tijd beter zal worden.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.