Jongeren bezorgd om klimaat, maar niet massaal bereid om vliegvakantie op te offeren

De klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB) laat een opmerkelijk verschil tussen theorie en praktijk zien: een meerderheid van de Belgen is bezorgd om de klimaatverandering, maar die zorgen vertalen zich lang niet altijd in aanpassingen van het eigen gedrag.

De internationale enquête van de EIB (1.000 ondervraagden in België) laat een paradox zien die ook uit eerder onderzoek al naar voren kwam: we denken vaak dat we zelf veel doen om de klimaatverandering tegen te gaan en zijn streng voor anderen, maar uit ons eigen persoonlijke gedrag blijkt vaak een ander verhaal.

Paradox

Zo zegt 60 procent van de ondervraagde Belgen bij het kiezen van hun vakantiebestemming rekening te houden met klimaatverandering. Vooral jongeren onder 29 jaar (63 procent) zeggen daarom bekommerd te zijn.

Toch zegt een meerderheid (56 procent) van diezelfde leeftijdsgroep (15 tot 29 jaar) in de komende zomer met het vliegtuig op vakantie te willen gaan. Meer dan een kwart is van plan naar een verre bestemming te vliegen, zo blijkt nog uit de enquête. Daarmee zijn de jongeren veel gretiger om het vliegtuig op te gaan dan de oudere generaties.

Ook elders in Europa is hetzelfde contrast te zien: het zijn vooral de jongeren die beweren dat ze bij hun vakantieplannen rekening houden met de klimaatimpact, maar het is ook vooral die leeftijdscategorie die een vliegvakantie gaat boeken.

Vliegtuigtaks

De studieresultaten werden toevallig gelijktijdig publiek gemaakt met de bevestiging van nieuwe Belgische belastingen op vliegtuigtickets, om klimaatredenen. De federale regering beslist om een taks van 10 euro in te voeren voor bestemmingen op minder dan 500 kilometer, en een belasting van 2 of 4 euro op langere vluchten, afhankelijk van de bestemming.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.