Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Jonge koppels stellen aankoop eerste woning steeds langer uit

Logo Business AM
Personal Finance

20/02/2020 | Pieterjan Neirynck | 2 min leestijd

Isopix

Waar de gemiddelde leeftijd waarop koppels hun eerste woning kochten in 2007 nog op 31 jaar lag, is dit ondertussen 36 jaar. Dat blijkt uit een studie bij 50.000 klanten van adviesbureau Immotheker Finotheker.

Ook alleenstaanden blijken de vastgoedmarkt later te betreden. Zij kopen hun starterswoning gemiddeld op 37 jaar, tegenover 34 jaar in 2007. Volgens de onderzoekers duwt de kapitaalkrachtigere generatie van 40-plussers de prijzen omhoog, waardoor de millennials hun eerste aankoop met enkele jaren moeten uitstellen. Voor koppels bedroeg de aankoopprijs van de eerste woning in 2007 gemiddeld 211.855 euro. Intussen is dat al 282.261 euro (+33 procent).

Terwijl koppels in 2007 voor hun eerste woning een woonkrediet afsloten van gemiddeld 177.981 euro, was dat in 2019 al gestegen tot gemiddeld 241.003 euro. Het gemiddelde aflossingsbedrag steeg daardoor van 1.010 euro in 2007 naar 1.094 euro in 2019. Tegelijk daalde de gemiddelde looptijd wel van 25 naar 23 jaar.

‘Het wordt in 2020 moeilijker om te lenen voor een woning, omdat de Nationale Bank strengere regels oplegt aan hypothecaire leningen’, zegt John Romain van Immotheker Finnotheker. In de praktijk komt het erop neer dat de meeste jonge kopers nog maximaal 90 procent van het aankoopbedrag kunnen lenen. ‘Je moet met andere woorden zelf beschikken over 10 procent van de waarde van de woning, plus de registratierechten en notariskosten voor de aankoop en de lening.’

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton