Jong N-VA valt eigen partijvoorzitter De Wever aan over Vlaamse onafhankelijkheid

Een opmerkelijke uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever zet kwaad bloed bij de voorzitter van de jongerenafdeling van N-VA. Die ziet een Vlaamse republiek wel nog als strijdpunt.

Opgemerkt: Bart De Wever was opeens wat milder gestemd over Vlaamse onafhankelijkheid, tot ergernis van Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers.

  • “Als het confederalisme ertoe leidt dat je eigen financiële verantwoordelijkheid hebt, dat je de welvaart kan beschermen en versterken, dan volstaat dat voor mij”, zo sprak De Wever gisteren tegenover Radio 1. Hij noemde “een land stichten dat voor alles bevoegd is” bovendien “een achterhaald idee”.
  • Daarmee lijkt De Wever rechtstreeks aan te sturen op België als confederale staat als einddoel, en niet langer ‘confederalisme als middel met als doel Vlaamse onafhankelijkheid’. En dat is opmerkelijk, aangezien de N-VA-statuten nog altijd voorschrijven dat de partij “kiest voor een onafhankelijke republiek Vlaanderen” als zelfstandige lidstaat van de Europese Unie.
  • De woorden van De Wever schieten dan ook in het verkeerde keelgat bij Jong N-VA-voorzitter Bergers. “Samen met heel wat andere Jong N-VA’ers engageer ik me in de politiek voor de realisatie van een onafhankelijke Vlaamse republiek”, schreef die in een post op X.
  • Jong N-VA draagt de volledige Vlaamse onafhankelijkheid al langer hoog in het vaandel. Enkele jaren geleden haalde toenmalig voorzitter Viktor Rooseleer aan: “We zijn niet tegen confederalisme, maar willen niet dat het daar eindigt.”

De kookwekker

Ook gevolgd: Wat vindt Tom Van Grieken (Vlaams Belang) van de uitspraken van De Wever?

  • Ondertussen heeft Van Grieken spijt van zijn ‘kookwekker van de bomma’-uitspraak die hij bovenhaalde in Het Conclaaf. “Ik heb het wekkertje misschien wat te simplistisch voorgesteld”, vertelt hij bij Radio 1. Hij verduidelijkt: “Wij zeggen: we zijn bereid te onderhandelen, maar het stopt wel op een bepaald moment.” Van Grieken wil maximaal 5 jaar doen over die onderhandelingen. Als er dan nog geen akkoord op tafel ligt, wil hij Vlaanderen eenzijdig afscheuren van Wallonië. Het wekkertje dat afgaat, dus.
  • De Wever noemde die methode voor Vlaamse onafhankelijkheid eerder “pure chaos”. Van Grieken neemt nu op zijn beurt De Wevers plan op de hak: “Bart De Wever is de beste propagandist geworden van het Belgisch systeem. Ik neem het hem persoonlijk kwalijk dat hij de Vlaamse onafhankelijkheid in het belachelijke trekt.”
Meer