Johnson schakelt versnelling hoger: deal met EU evalueren in juni

In juni wil Boris Johnson evalueren of er voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen over de toekomstige relaties met de Europese Unie. Zo niet, dan zal de Britse regering zich voorbereiden op een ‘no deal-brexit’.

Dinsdag bekrachtigde de Europese Unie nog het mandaat voor hoofdonderhandelaar Michel Barnier om de gesprekken aan te vatten. Het was al duidelijk dat die niet eenvoudig gingen worden, maar nu doet de Britse regering er nog een schepje bovenop. Downing Street stelde donderdag de eigen prioriteiten voor: een vrijhandelsakkoord zoals dat tussen de Europese Unie en Canada.

CETA, zoals die deal heet, voorziet in tariefvrije handel met grenscontroles. De Europese Unie is bereid daarin mee te gaan, maar eist wel ‘een gelijk speelveld met open en eerlijke concurrentie’. En laat dat nu net zijn wat Boris Johnson niet wil. Zijn regering pleit voor ‘regelgevende vrijheid’ en liet eerder al optekenen dat hij ‘nog liever geen deal heeft dan de Europese regels te moeten volgen’.

Afkloppen in september

Het was al bekend dat Johnson absoluut geen verlenging wil van de transitieperiode, die tot 1 januari 2021 loopt. Maar nu doet hij er nog een schepje bovenop, want in juni wil hij al duidelijkheid over de uitkomst. Als de partijen het akkoord niet kunnen afkloppen in september, dan ‘zal het Verenigd Koninkrijk de onderhandelingen verlaten en zich focussen op interne voorbereidingen om de overgangsfase af te sluiten’, klinkt het.

Met dit manoeuvre stelt het Verenigd Koninkrijk zich lijnrecht tegenover de Europese Commissie. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier waarschuwde Johnson eerder al. ‘We zullen geen akkoord aanvaarden tegen elke prijs’, zei de Fransman. En ook nu toont hij zich niet onder de indruk op Twitter. ‘We nemen akte van het mandaat van het Verenigd Koninkrijk’, stelt hij, terwijl hij benadrukt dat eerdere toezeggingen geldig blijven. ‘We willen een ambitieus en eerlijk partnerschap.’

Op maandag starten de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk officieel met de eerste gesprekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20