Johnson of Corbyn? Britten trekken opnieuw naar de stembus

Voor de derde keer in vijf jaar moeten de Britten een bolletje kleuren om een nieuw parlement te kiezen.

Mag de Conservatieve Boris Johnson een brexit doorvoeren of komt Jeremy Corbyn van Labour met een nieuw plan? Als de Britten vrijdag opstaan, kennen ze de resultaten van nog maar eens een verkiezing.

Brexit of dan toch niet?

Huidig premier Boris Johnson en zijn voornaamste tegenstander Jeremy Corbyn probeerden op woensdag nog zoveel mogelijk Britten te overtuigen.

Johnson beloofde daarvoor een snelle brexit. Hij heeft een ultieme deadline gesteld van 31 januari. Daar hoort vooralsnog geen brexitdeal bij, maar dat hoeft volgens Johnson geen probleem te vormen.

Corbyn dan, zal bij winst op zoek gaan naar een minderheidsregering. Hij had het over een ’tweesprong in de weg van de Britse geschiedenis’ en een ‘historische keuze’.

First past the post

In Groot-Brittannië geldt het ‘first past the post system’. Dat wil zeggen dat in elk kiesdistrict waar gestemd wordt, alle zetels in dat district naar de winnaar gaan. Voldoende stemmen halen is dus niet voldoende, een partij moet winnen om zetels te halen.

Dat wil zeggen dat in sommige kiesdistricten de Lib Dems of zelfs de brexit party van Nigel Farage de stem kunnen splijten. Zo was de vorige partij van Farage, UKIP, traditioneel erg geliefd in voormalige Labour-gebieden, waar ze de stem ‘splijten’.

Resultaten

De kieskantoren in de 650 kiesdistricten gaan open om zeven uur lokale tijd, dat is acht uur bij ons. Om tien uur ’s avonds sluiten ze. Er wordt de hele nacht geteld, de eerste resultaten worden na ongeveer een uurtje verwacht. Vrijdagochtend moeten we weten of Johnson dan wel Corbyn het gehaald heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20