Joe Bidens relanceplan van 2.000 miljard dollar is dood, volgens een senator

Het plan van de Amerikaanse president Joe Biden “Build Back Better” zit al enkele weken in een impasse. Het is bijzonder ambitieus, maar kan niet alle politici overtuigen. Volgens de Democratische senator Tim Kaine is het plan in zijn huidige vorm klaar voor de prullenmand.

Zal Bidens stimuleringsplan ten belope van 2.000 miljard dollar ooit het levenslicht zien? De toekomst oogt zeer onzeker. Volgens Kaine is “Build Back Better” dood in zijn huidige vorm. De senator is er wel van overtuigd dat sommige elementen uit het plan kunnen worden aangenomen.

Controversiële elementen

Tijdens een uitzending van het Amerikaanse nieuwsprogramma Face The Nation verzekerde de senator dat de meest recente versie van het relanceplan het niet zal halen, maar dat de kern van de wet – de bepalingen met betrekking tot onderwijs, vermindering van de kosten van kinderopvang en steun voor de gezondheidszorg – nog steeds goedgekeurd kan worden.

“Er zijn andere elementen in het wetsvoorstel die meer controversieel zijn”, vervolgde Kaine. “Ik geloof nog steeds dat we de kern van dit wetsvoorstel, hoe we het ook mogen noemen, zullen vinden en aannemen, en het zal een aantal van de inflatieproblemen direct aanpakken.”

Nieuwe strategie

Afgelopen december werd de goedkeuring van Joe Bidens economische stimuleringsplan gesaboteerd door de Democratische senator Joe Manchin. Tegen alle verwachtingen in verklaarde Manchin publiekelijk dat hij het plan niet steunde. Het Witte Huis sprak van “een plotse en onverklaarbare ommekeer van zijn standpunt”. Sindsdien zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt.

Proberen een aantal bepalingen van het “Build Back Better”-plan door te drukken lijkt de nieuwe strategie van de Amerikaanse president. Dat is althans wat de hoofdeconoom van het Witte Huis, Cecilia Rouse, heeft gezegd. Met veel compromissen zou er dus vooruitgang kunnen worden geboekt, zoals senator Kaine voorstelde.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.