Joe Biden helemaal terug in de race na Super Tuesday

Joe Biden en Bernie Sanders gaan in een spannende tweestrijd uitmaken wie voor de Democraten president Donald Trump zal uitdagen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De andere pretendenten, waaronder Michael Bloomberg, zijn uitgeteld. Dat lijkt de belangrijkste conclusie na Super Tuesday.

Op Super Tuesday hielden veertien staten voorverkiezingen. Biden wint in negen staten, waaronder het belangrijke Texas, blijkt uit de voorlopige resultaten. Bernie Sanders haalt niet onverwacht de belangrijkste staat Californië binnen en nog drie andere staten.

Californië en Texas zijn zo belangrijk omdat ze de meeste kiesmannen opleveren. In Californië zijn er 415 kiesmannen te verdelen, in Texas 228. De kandidaat met de meeste kiesmannen achter zijn naam wint uiteindelijk de nominatie.

Uitgeteld

Biden leek een tiental dagen geleden uitgeteld in de race en werd afgeschreven in de media. Maar hij maakte in de voorverkiezing van South Carolina een comeback, die nu bevestigd wordt op Super Tuesday.

Hij kreeg de steun van de recent afgehaakte gematigde kandidaten zoals Pete Buttigieg en het partij-establishment, dat de linkse Bernie Sanders weinig kansen toedicht in een mogelijk duel met Donald Trump.

Bloomberg

Voor de miljardair Michael Bloomberg, die zijn debuut maakte in de voorverkiezingen, draaide Super Tuesday uit op een ontgoocheling, en dat ondanks zijn geldverslindende reclamecampagnes. Hij zou naar schatting 500 miljoen dollar uit eigen zak betaald hebben.

De ex-burgemeester van New York had niet deelgenomen aan de eerste vier democratische voorverkiezingen en zette alles op Super Tuesday. Maar hij wint alleen in de staat Amerikaans Samoa. Zijn nederlaag leidde tot spottende commentaren van president Donald Trump op Twitter.

Michael Bloomberg, de ex-burgemeester van New York, kwam er niet aan te pas op Super Tuesday – EPA

Ook voor Elizabeth Warren, de tweede grote verliezer, is de situatie uitzichtloos.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20