Jezelf ‘staatloos’ verklaren om de coronamaatregelen niet te moeten volgen: niet het beste plan

Al vier Vlaamse gemeenten kregen brieven binnen van inwoners die zichzelf ‘staatloos’ verklaren. De burgers maken zich, uit protest tegen de coronamaatregelen, los van hun gemeente en van het land België. De brieven zijn identiek en zijn terug te leiden tot een Nederlandse ondernemer, die er ook nog eens grof geld mee verdient.

De burgemeesters van Haacht, Kuurne, Wielsbeke en Begijnendijk kregen al verschillende brieven toegestuurd op hun thuisadres. Elke brief had de titel ‘Opzegging machtiging besturen’, wat inhoudt dat de burgers zich niet langer willen schikken naar de beslissingen van de overheid. Wat volgt is een hoop wartaal en non-argumenten, die weinig of niet juridisch onderbouwd zijn.

Geestelijke marteling

Zo wordt de mondmaskerplicht gezien als “een helse werkelijkheid”, die op geen enkele “feitelijke grondslag” is gebaseerd. De discussie over de vaccinatieverplichting jaagt zoveel angst aan, dat de briefschrijvers dit gelijkstellen aan “geestelijke marteling conform artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens”.

Dit zijn volgens sommigen genoeg redenen om de banden met de overheid door te knippen. De brieven werden bij de verschillende gemeentebesturen goed ontvangen, vaak vergezeld van de nodige lach. Haachts burgemeester Steven Swiggers (Open Vld) kaart aan dat het ‘staatloos’ verklaren nogal kort door de bocht is.

“Ik ben bang dat deze mensen niet goed nagedacht hebben wat ‘zich los maken van een staat’ juist betekent. Dan zit je zonder gas of stroom, kan je geen beroep doen op hulpdiensten of wordt je afval niet meer opgehaald. Sorry, dit is al te gek”, verklaart Swiggers.

Ook juristen zien al snel dat de zogenoemde ‘juridische basis’ er eigenlijk niet is. In België kan je jezelf niet ‘staatloos’ verklaren. “Je kunt je niet zomaar buiten de wet plaatsen. Stel je voor dat criminelen zoiets doen”, zegt Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten.

Burgerfront

Dat de brief van vier pagina’s eigenlijk vol staat met juridische nonsens mag ondertussen duidelijk zijn. Wat wel opvalt is dat alle brieven identiek zijn, enkel de eigen naam en adres zijn ingevuld. Al snel is terug te vinden dat de Nederlandse actiegroep Burgerfront hierachter zit.

Burgerfront werd opgericht door Jeroen Sloendregt, een man die beweert jurist te zijn en er, naar verluidt, een heleboel “antivax“- en “complottheorieën” op nahoudt. De website van Burgerfront bestaat uit een nieuwspagina en (uiteraard) een webshop. In de shop vind je stickers, flyers, vlaggen en… juridische toolkits. Voor nog geen 30 euro kan je zo’n toolkit aanschaffen, en krijg je de template-brief zo opgestuurd. Voor Sloendregt is de webshop wellicht een mooie bron van inkomsten.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20