35.000 betogers tegen het coronabeleid plots uit de marginaliteit, tot er relschoppers roet in het eten gooiden

In hoeverre is de onvrede over de aanpak van de regering beperkt tot enkele rabiate klavierhelden? Feit is dat je op sociale media niet veel moeite moet doen, om boosheid te vinden. Maar zondag in Brussel kwamen 35.000 mensen afgezakt om hun onvrede fysiek te uiten: een veel betere graadmeter om te zien of een thema echt leeft.

  • “Nu zie je voor het eerst een zichtbare beweging die zich tegen het beleid kant. Als de pandemie nog lang duurt, wordt dit een kracht om rekening mee te houden”, zo stelde professor Politicologie Stefaan Walgrave (UAntwerpen) vanmorgen op Radio 1.
  • “Normaal als er betoogd wordt, gebeurt dat via grote organisaties die hun leden mobiliseren en bussen inleggen en wordt het aangekondigd in de traditionele media”, zo duidde die. Dat is ook de aanpak die onder meer voor de klimaatmarsen is gehanteerd. Maar niet dus voor deze betoging, die veel spontaner en zonder duidelijke leiding is georganiseerd. “We onderschatten een deel van de onderstroom: hoeveel mensen hiermee bezig zijn, zich ergeren of gekant zijn tegen de maatregelen.”
  • Daarbij maakte Walgrave ook een media-analyse: “Als je naar de traditionele media kijkt, heb je de indruk dat er grote steun is voor de vaccinatiecampagne en de coronapas”, legt de professor uit. “Vaccinweigeraars worden nogal vaak weggezet als dommeriken of gemarginaliseerd. Als je een antivaxer bent, heb je het gevoel dat je stem niet aan bod komt. Je stem is zo goed als afwezig.”
  • Tegelijk werd niet echt ingegaan op de grote smet die op de betoging kwam te zitten, door de schade die relschoppers in de marge veroorzaakten. Zo sloegen relschoppers zes politiewagens stuk en ging een politiescooter in de fik. Verschillende bouwwerven aan het parcours van de betoging liepen forse schade op. Drie agenten raakten gewond. In totaal werden 44 mensen aangehouden.
Meer
Mijn Volglijst

Bijna 261 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

27/11/2021 07:44

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal geregistreerde Covid-19 besmettingen wereldwijd is opgelopen tot 260,7 miljoen. Dit blijkt zaterdag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog altijd de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd met 48,18 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt daar nu op 776.349.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20