“Tinder voor antivaxxers” haalt foute informatie offline onder druk van Google en Apple

Een nieuwe sociale app, ontworpen als netwerk voor niet-gevaccineerden, stelt het beleid van Google en Apple Inc. op de proef met betrekking tot de verspreiding van verkeerde informatie over Covid-19-vaccins. De app in kwestie, Unjected, noemt zichzelf een gemeenschap voor “medische autonomie.”

Unjected, opgericht door twee vrouwen uit Hawaï, noemt zichzelf een gemeenschap voor “gelijkgestemde mensen die medische autonomie en vrijheid van meningsuiting nastreven”. Op de app kunnen gebruikers een profiel aanmaken, matchen en berichten sturen naar andere leden. 

De app werd in mei gelanceerd als reactie op de updates van online datingapps, waaronder Tinder en Bumble. De datingapps hadden namelijk extraatjes geïntroduceerd om gebruikers aan te moedigen zich te laten vaccineren. Unjected kan wel de “Tinder voor antivaxxers” worden genoemd. Unjected is volgens Apptopia, een site waarop je app-data kan raadplegen, al 18.000 keer gedownload.

Valse informatie

Hoewel het platform begon als een site voor dating en vriendschappen, is het onlangs verder uitgebreid. Zo kan je nu, zoals op Twitter en Facebook, ook een status vermelden. 

Tijdens een routine-update van de app, merkte Google Play op dat de inhoud die gebruikers plaatsen niet voldoende werd gecontroleerd op foute informatie. Zo circuleerden er berichten waarin werd beweerd dat vaccins je DNA zou aanpassen, of dat het biowapens zijn. Er gingen zelfs berichten rond dat er nanotech en microchips in de vaccins zouden zitten, die mensen konden verbinden met het 5G-netwerk.

Als reactie daarop gaf Google de app twee weken de tijd om die berichten te verwijderen. Anders zouden ze uit de Google Play Store geschopt worden. Unjected heeft dan “voorlopig” de berichten weggehaald.

Functies die wel in de app actief blijven, zijn wedstrijden, chatrooms, een community van antivaxbedrijven en een database waar gebruikers hun bloedgroep kunnen vermelden.

Sociale media aansprakelijk maken

Apple verwijderde de app uit zijn App Store nadat de techreus door Bloomberg News was benaderd. In een e-mail aan Unjected zei Apple dat de app “ongepast verwijst naar de Covid-19-pandemie”, schrijft Bloomberg. 

Toch is Unjected populair aan het worden op Instagram, waar het account bijna 25.000 volgers heeft. Dat is slecht nieuws voor iedereen die zich inzet voor gezondheidszorg. Denk maar aan de vaccinatiegraad die, nu de Delta-variant zich steeds meer verspreidt, nog hoger klimt.

Om die reden heeft senator Amy Klobuchar onlangs een wetsvoorstel ingediend om online platforms zoals Facebook, dat eigenaar is van Instagram, wettelijk aansprakelijk te maken voor verkeerde informatie over gezondheidskwesties zoals Covid-19. President Joe Biden zei eerder deze maand dat sociale medianetwerken “mensen doden” door de verspreiding van verkeerde informatie over vaccins mogelijk te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20