Jeremy Corbyn belooft gratis internet voor iedereen

Jeremy Corbyn wil tegen 2030 heel het Verenigd Koninkrijk voorzien van gratis internet. De leider van Labour zou dat klaarspelen met een belasting op techreuzen als Facebook en Google, en een hernationalisering van British Telecom (BT).

Corbyn wil Openreach, deel van het Britse telecombedrijf BT, nationaliseren om tegen 2030 elke Brit gratis WiFi aan te bieden. ‘Wat vroeger een luxe was, is nu een essentiële nutsvoorziening’, zei hij in een campagnespeech aan Lancaster University op 14 oktober. ‘Ik vind het te belangrijk om aan bedrijven over te laten. Alleen de overheid heeft het planningsvermogen, de schaalvoordelen en de ambitie om dit aan te pakken.’

Volgens Corbyn zou snel en gratis internet de economie een boost geven en een half miljoen mensen aan een job helpen. Daarenboven zouden minder mensen moeten pendelen, wat dan weer het milieu en klimaat ten goede komt. Labour beargumenteert dat er jaarlijks 300 miljoen minder ritjes aan woon-werkverkeer zouden zijn.

20 miljard pond is er nodig om het plan te bekostigen, klinkt het. Dat willen ze grotendeels bij de techreuzen halen, met een belasting op hun winst in het Verenigd Koninkrijk. De financiering zou deel uitmaken van een groen transitiefonds.

Kritiek uit alle hoeken

Uit alle hoeken klinkt kritiek op het voorstel. Premier Boris Johnson zet het weg als ‘een gek communistisch idee’. Maar ook de Liberale Democraten noemen het onrealistisch. ‘Alweer een onbetaalbaar item op hun lange wenslijst’, klinkt het. CEO van BT Philip Janssen trekt de geraamde kostprijs van het plan in twijfel. Het zou eerder 100 miljard pond kosten, schat hij.

BT was vroeger al in handen van de overheid tot Margaret Thatcher in 1984 het bedrijf privatiseerde. De vraag naar BT-aandelen was toen drie keer zo groot als het aanbod. De prijs van het aandeel zakte op vrijdag met 1,1 procent.

Politieke commentatoren zoals Stephen Bush vermoeden dat Labour met de aankondiging de aandacht wil afleiden van brexit. Met ‘Get brexit done’ als verkiezingsslogan doet Johnson net het omgekeerde. Op 12 december trekken de Britten weer richting stembus.

Lees ook:
Nieuwe stemming Brits parlement: geen brexit mét akkoord op 31 oktober
Schotse premier wil nieuw referendum over onafhankelijkheid
Britse regering beslist tot moratorium op fracking

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20