Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji nieuwe covoorzitters van Groen

Het duo Jeremie Vaneeckhout-Nadia Naji werd zaterdag na één stemronde verkozen tot nieuwe covoorzitters van de politieke partij Groen. Ze haalden na de eerste ronde 57 procent; een meerderheid, waardoor een extra stemronde niet nodig was.

Het duo neemt nu de kroon over van Meyrem Almaci, tussen november 2014 en nu voorzitter van de partij. Zij kondigde eind maart aan te willen stoppen als voorzitter, om meer tijd vrij te maken voor haar gezin.

Drie duo’s

Nu is het dus de beurt van Vaneeckhout en Naji om de partij te leiden. Vaneeckhout klom van onderaan de ladder op tot aan de top van de partij. Hij startte zijn politieke carrière als medewerker van Kristof Calvo, en werd in 2012 gemeenteraadslid in Anzegem. In 2014 werd hij verkozen tot ondervoorzitter onder Almaci, en in 2019 werd hij Vlaams parlementslid. Het is duidelijk dat hij van de twee voorzitters de meest ervarene is: Naji heeft geen politiek mandaat, maar stapt wel met veel ambitie in de voorzittersrol.

Het duo wint het in de strijd van de andere duo’s: Elisabeth Meuleman-Juan Benjumea en Jenna Boeve-Jad Zeitouni. Meuleman staat bekend als een ervaren iemand, die al sinds 2009 in het Vlaams Parlement zetelt en gespecialiseerd is in onderwijs. Benjumea, een Brusselaar met Spaanse roots, werd in 2019 voor het eerst verkozen in het Brussels parlement. Boeve en Zeitouni staan dan weer bekend als de ‘jongerenkandidaten’: zij strijden vooral om het thema ‘diversiteit’ aan te kaarten, maar leek al bij voorbaat niet te rekenen op winst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20