Jeff Bezos haalt uit naar Joe Biden na oproep om brandstofprijzen te verlagen: “Hij begrijpt niet hoe het marktmechanisme werkt”

Jeff Bezos, de oprichter van het e-commercebedrijf Amazon, heeft kritiek geuit op de Amerikaanse president Joe Biden omdat hij de oliemaatschappijen oproept de torenhoge benzineprijzen te verlagen. “Hij misleidt de mensen of hij begrijpt niet goed hoe het marktmechanisme werkt”, tweette Bezos afgelopen weekend.

Net zoals in onze contreien scheren de brandstofprijzen in de Verenigde Staten hoge toppen. Volgens gasprices.aaa.com betalen Amerikanen gemiddeld 4,812 dollar per liter voor brandstof. De website zegt dat in 2021 de gemiddelde prijs uitkwam op 3,127 dollar. Daarom riep Biden afgelopen weekend in een opmerkelijke tweet de oliemaatschappijen op om de prijzen aan de pomp te verlagen.

Bezos uit kritiek

“Mijn boodschap aan de bedrijven die de benzinestations beheren en de prijzen aan de pomp bepalen is simpel: dit is een tijd van oorlog en wereldwijde gevaren”, schreef de Amerikaanse president. “Verlaag de prijs die u aan de pomp aanrekent zodat die overeenkomt met de kosten die u voor het product betaalt. En doe het nu.”

De tweet van Biden bleef niet onopgemerkt. Zo was onder meer Bezos niet te spreken over de boodschap die Biden de wereld heeft ingestuurd. “Inflatie is een veel te belangrijk probleem voor het Witte Huis om dit soort uitspraken te blijven doen”, reageerde de oprichter van Amazon. “”Hij misleidt de mensen of hij begrijp niet goed hoe het marktmechanisme werkt.”

Een opmerkelijke uitspraak

De uitspraak van Bezos is opvallend omdat hij tot nu toe altijd zijn steun heeft uitgesproken voor Biden. Dat merkte ook Pedro L. Gonzalez, associate editor bij Chronicles magazine, op in een tweet: “Bezos kritiek is ironisch omdat: als een bedrijf, Amazon, ongelooflijk veel steun biedt aan Biden.”

“Bezos pompt honderden miljoenen dollars in de machine van de Democratische Partij. Bezos is eigenaar van de Washington Post, die niets anders doet dan Biden verdedigen”, voegde hij er nog aan toe.

Klokkenluider Edward Snowden tweette dan weer simpelweg: “De spijt van de koper.”

Meer