Jeff Bezos uit zich als voorstander van hogere vennootschapsbelastingen

Amazon-topman Jeff Bezos is pleitbezorger van een belastingverhoging voor bedrijven in de VS. Hij meldde dat in een statement gepubliceerd op de site van zijn e-commercebedrijf. Wel koppelde Bezos er een voorwaarde aan: het geld dient geïnvesteerd te worden in Amerikaanse infrastructuur.

‘Wij steunen het streven van de regering-Biden om gedurfde investeringen te doen in de Amerikaanse infrastructuur’, aldus Bezos in het korte schrijven. ‘We erkennen dat deze investering van alle kanten toegevingen zal vergen – zowel wat betreft de details van wat wordt opgenomen als hoe het wordt betaald (we zijn voorstander van een verhoging van de vennootschapsbelasting)’, klinkt het nog.

Vorige week haalde Amerikaans president Joe Biden Amazon nog aan als voorbeeld van grote bedrijven die geen belastingen betalen. Volgens de president betaalt de multinational, die vorig jaar een winst van ruim 21 miljard dollar boekte, dankzij allerlei mazen in de wet in de Verenigde Staten geen federale aanslag.

Investeringen in hernieuwbare energie

Amazon profiteerde van een beleid dat bedrijven toestaat hun belastingschuld te verminderen door uitgaven voor onderzoek of investeringen in hernieuwbare energie. De firma meldde 1,8 miljard dollar aan Amerikaanse belastingschuld voor boekjaar 2020. Dat schrijft de Wall Street Journal. Dat bedrag kwam er na jaren veel minder neergeteld te hebben, of zelfs een negatieve belastingschuld te hebben gemeld.

De e-commercegigant zei dat een stijging van de inkomsten vóór belastingen in 2020 tot een aanzienlijke schuld heeft geleid. Amazon had een effectief inkomstenbelastingtarief van 9,4 procent voor 2020. Dat is minder dan de helft van het wettelijke vennootschapsbelastingtarief van 21 procent, volgens de progressieve denktank Institute on Taxation and Economic Policy.

28 procent

Bidens infrastructuurplan zou worden gefinancierd middels een 15 jaar lange verhoging van de vennootschapsbelasting. Als het plan wordt aangenomen, zal de vennootschapsbelasting over een aantal jaren stijgen van 21 naar 28 procent.

Ook zouden de minimumbelastingen op de buitenlandse inkomsten van Amerikaanse bedrijven worden verhoogd. Het wordt moeilijker voor bedrijven in buitenlandse handen, met activiteiten in de VS, om te profiteren door winsten te verschuiven naar landen met lage lasten. De Democraten in de Senaat stelden maandag nog voor om de belastingdruk op de buitenlandse winsten van Amerikaanse bedrijven te verhogen.

Amazon heeft ongeveer 950.000 mensen in dienst in de VS (wereldwijd bijna 1,3 miljoen). De aandelenkoers van het bedrijf steeg in 2020 met ongeveer 76 procent. Het heeft een waardering van nu ongeveer 1,6 biljoen dollar.

Bezos is van plan om later dit jaar terug te treden als CEO en uitvoerend voorzitter te worden. Hij zal worden opgevolgd door Andy Jassy, die al geruime tijd aan het hoofd staat van de florerend cloudcomputing-activiteiten van het bedrijf.

Lees ook: ‘Big Tech nu even groot als het gecombineerde bbp van Duitsland, Frankrijk en Canada’

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20