Je koopkracht verhogen door onbeperkt te telewerken? Dat kan, maar je moet dan wel verhuizen

Meer en meer bedrijven laten hun werknemers één of meerdere dagen telewerken. Sommige bedrijven eisen zelfs niet langer dat het personeel naar kantoor komt. Airbnb is daar één van. Het verhuurplatform liet donderdag weten dat de werknemers voortaan onbeperkt mogen telewerken. Dat biedt kansen voor wie zijn koopkracht wil verhogen.

“Werknemers moeten nooit meer terugkeren naar het kantoor”, liet Brian Chesky, medeoprichter en CEO van Airbnb donderdag weten in een mail aan zijn werknemers. Hij merkte daarin op dat permanente flexibiliteit het bedrijf in staat zal stellen om “de beste mensen ter wereld aan te nemen en te behouden,” in plaats van alleen diegenen die zich binnen “een pendelradius rond onze kantoren” bevinden.

Verhuizen om koopkracht een boost te geven

Werknemers mogen volgens de nieuwe regeling op eender welke locatie werken. En dat is geen onbelangrijk feit. De locatie waar iemand werkt kan namelijk een enorme impact hebben op zijn koopkracht. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld veel goedkoper leven in Pitssburgh dan in New York City. Chesky liet alvast weten dat het loon van de werknemers niet wordt aangepast aan de regio waar ze wonen. Wie dus verhuist naar een goedkopere stad of staat kan zijn koopkracht een enorme boost geven.

Ook in onze contreien is thuiswerken sinds de start van de coronapandemie aan een opmars bezig. Die optie wordt almaar vaker aangeboden als een extralegaal voordeel. Wie de kans krijgt om onbeperkt te telewerken kan dus overwegen om zijn thuiskantoor te vestigen in een ander land. Zeker nu we maand na maand het hoofd moeten bieden aan een torenhoge inflatie kan het aanlokkelijk zijn om andere horizonten te verkennen. Het Belgische inflatiecijfer kwam in april uit op 8,3 procent.

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft een tool ontwikkeld waarmee we de levensduurte in ons land kunnen vergelijken met die van andere Europese landen. Het gaat hier om cijfers uit 2020. De gegevens tonen aan dat we in ons land nagenoeg voor alle producten meer moeten betalen dan het Europees gemiddelde. De voedselprijzen liggen bijvoorbeeld 6,9 procent boven het Europees gemiddelde.

De goedkoopste landen voor digital nomads

Go Abroad, een platform dat mensen helpt om onder meer een job in het buitenland te vinden, stelt elk jaar een lijst samen van de goedkoopste plaatsen om te leven als een digital nomad. Dit jaar voert Vietnam die lijst aan. Zo kan je in het land al een appartement huren vanaf 250 dollar per maand. Voor een maaltijd betaal je in een lokaal restaurant 1 à 3 dollar.

Wie de grenzen van het Europese continent niet wil oversteken, vindt misschien zijn gading in Bulgarije. Je kan in het Europese land een appartement met 1 slaapkamer huren voor 230 dollar per maand. Een maaltijd in een goedkoop restaurant kost je ongeveer 5 dollar en voor een ritje met het openbaar vervoer betaal je 1 dollar. Als we opnieuw grijpen naar de tool van Eurostat leren we bijvoorbeeld dat voeding in Bulgarije 23,4 procent goedkoper is dan het Europees gemiddelde.

(fjc)

Meer