Chinese e-commercereus JD.com test robotwinkels in Nederland

Ochama, een dochterbedrijf van de Chinese webreus JD.com, opent in Nederland een reeks geautomatiseerde winkels. Klanten bestellen hun boodschappen op voorhand, om ze vervolgens af te halen of thuis te laten leveren. De winkels worden volledig gerund door robots die de bestellingen klaarmaken.

Het Chinese bedrijf heeft reeds twee winkels geopend in Nederland, een in Leiden en een andere in Rotterdam. De retailer plant binnenkort de opening van twee nieuwe winkels in Diemen en Utrecht.

Robots leveren het werk

De winkel werkt volledig geautomatiseerd, er komt dus nauwelijks menselijke arbeid bij te pas. Alle “clubleden” van Ochoma kunnen op voorhand hun items bestellen. De winkel biedt een assortiment aan dat gaat van etenswaren, tot kuisproducten, gadgets en kleren. Vervolgens worden de bestellingen door robotische armen in de winkels klaargemaakt. Het is ook mogelijk om de items aan huis te laten leveren.

Ochama ziet hun manier van werken als de toekomst van ons shopgedrag. “We hebben grote ambities en gebruiken het komende jaar om de mensen kennis te laten maken met ons concept”, zegt operationeel directeur Mark den Butter aan RetailDetail.nl.

Specialisering JD.com

JD.com heeft zich doorheen de jaren gespecialiseerd in geautomatiseerde arbeid. In China werkt de online retailer al jarenlang met robots die in magazijnen de orders “picken”. Het Chinese bedrijf onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden om via drones pakketjes te leveren.

Met Ochama opent JD.com voor het eerst een fysieke winkel in Europa.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.