Jay-Z en Rihanna investeren in cannabis

Bevriende sterren als Rihanna, Meek Mill, Yo Gotti en DJ Khaled investeren mee met rapper-ondernemer Jay-Z in een ambitieus platform dat de verkoop van cannabis in Californië wil domineren.

‘Het grootste cannabisplatform van Californië worden, zowel voor de productie als de verkoop.’ Dat is de doelstelling van The Parent Company, een nieuwe groep die onder meer de cannabiswinkels van Caliva omvat. Het bedrijf mikt dit jaar op een omzet van 334 miljoen dollar en kreeg deze week een beursnotering, met het saillante ‘GRAM’ als koersticker.

Caliva, met Jay-Z als uithangbord, bereikt via een waaier aan wietproducten vandaag ruim 50 procent van de gebruikers in Californië, veruit de grootste legale cannabismarkt van de Verenigde Staten. De doelstelling van The Parent Company is het bereik op te trekken tot 75 procent tegen einde dit jaar en zelfs 90 procent tegen einde 2022. De online verkoop moet daarin een grote rol spelen. Jay-Z lanceerde recentelijk een eigen cannabismerk via Caliva, Monogram.

The Parent Company is ook de eigenaar van Left Coast Ventures, een bedrijf dat zich specialiseert in de productie en distributie van cannabis. Op die manier heeft de groep de volledige bevoorradingsketen voor zijn eigen winkels in handen. Verticale integratie, heet dat.

Van Rihanna tot DJ Khaled

Een heleboel sterren van Jay-Z’s entertainmentgroep Roc Nation investeren mee in de cannabisgroep. Het gaat om Rihanna, Meek Mill, Yo Gotti en DJ Khaled, naast gangmaker Jay-Z zelf via Roc Nation. Hoeveel kapitaal ze elk op tafel leggen, is niet meteen duidelijk. The Parent Company pretendeert ‘het best gekapitaliseerde cannabisbedrijf van de Verenigde Staten’ te zijn.

Een volwaardig directielid wordt hij niet, maar Jay-Z krijgt wel de pompeuze titel ‘chief visionary officer’ bij de nieuwe cannabisgroep. ‘The Parent Company zal het offensief leiden naar een meer uitgebreide en inclusieve cannabisindustrie. De merken die we bouwen zullen groei, sociale impact en sociale rechtvaardigheid opnieuw definiëren’, zegt de rapper-ondernemer per communiqué.

Minderheden

Met dat laatste alludeert Jay-Z op de oprichting van een apart durfkapitaalfonds dat geld inzamelt om cannabiswinkels van zwarte en andere niet-blanke eigenaars te ondersteunen. Jay-Z ondersteunt al jaren de ‘Black Lives Matter’-beweging. The Parent Company engageert zich om minstens 10 miljoen dollar en minstens 2 procent van de jaarlijkse winst in het fonds voor sociale gelijkheid te pompen.

Lees ook:Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20