Japanse tabaksconsumptie valt terug onder historische grens

In Japan zijn het voorbije jaar 98,8 miljard sigaretten opgerookt. Dat betekende een daling met 16,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Tobacco Institute of Japan. De onderzoekers merken op dat de Japanse bevolking voor de eerste keer in verscheidene decennia op één jaar tijd minder dan honderd miljard sigaretten heeft geconsumeerd.

In het rapport wordt daarbij opgemerkt dat steeds meer Japanse consumenten opteren voor verhitte tabaksproducten. Dat moet volgens de onderzoekers worden gelinkt aan de verdere introductie van telewerk onder invloed van de coronapandemie.

Gezondheid

“Het is voor de eerste keer sinds ruim drie decennia geleden begonnen werd met statistieken over de tabaksconsumptie dat in Japan minder dan 100 miljard sigaretten per jaar worden gerookt,” voert het Tobacco Institute of Japan aan. “Vijfentwintig jaar geleden werd een maximale consumptie van 348,3 miljard sigaretten geregistreerd. Sindsdien is de consumptie met meer dan 70 procent teruggevallen.”

Uit cijfers van de Japanse autoriteiten blijkt dat het rookgedrag van de Japanse bevolking de voorbije jaren een sterke terugval heeft gekend. “Er is bij de Japanners een duidelijke bezorgdheid over de gezondheid gegroeid”, zeggen woordvoerders van het Japanse ministerie van volksgezondheid.

“Rokers vertegenwoordigden twee jaar geleden nog 27,1 procent van de totale mannelijke bevolking van het land. Het jaar voordien was er nog sprake van 29 procent. Bij Japanse vrouwen was er sprake van een terugval van 8,1 procent naar 7,6 procent.”

Thuiswerkers

“Verhitte tabaksproducten, waarbij geen sprake is van verbranding, bleken daarentegen de voorbije vijf jaar sterk aan populariteit te hebben gewonnen“, luidt het nog. “Dat geldt vooral voor de jongere generatie. Het voorbije jaar werden van dit type sigaretten 41,3 miljard exemplaren verkocht. Dat komt overeen met ongeveer 40 procent van de totale consumptie.”

“Door de introductie van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn er meer mogelijkheden gecreëerd om thuis te roken”, benadrukte een vertegenwoordiger van de Japanse tabaksindustrie. “Maar een aanzienlijk deel van deze consumenten besliste daarbij om over te stappen op verhitte tabaksproducten, zodat ze zouden kunnen vermijden rook in hun woning te verspreiden.”

“Sinds de nieuwe gezondheidswet in Japan in april vorig jaar van kracht is geworden, is het voor rokers bovendien ook moeilijker geworden om buitenshuis een sigaret op te steken. Het is in Japan nu immers verboden om onder meer in overheidsgebouwen, eetgelegenheden, hotellobby’s of werkplekken te roken.” (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20