Japanse minister van Volksgezondheid: “Foutief gebruik naalden was waarschijnlijk oorzaak van vervuilde Moderna-vaccins”

Norihisa Tamura, de Japanse minister van Volksgezondheid, zei dinsdag dat de Moderna-vaccins in de zuidelijke prefectuur Okinawa vervuild zijn geraakt nadat de naalden in de flesjes werden gestoken. “Wat de reden ook is (voor de vreemde materie in de spuiten) wij hebben gehoord dat er geen veiligheids- of werkzaamheidsproblemen zijn”, klonk het. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De Japanse openbare omroep NHK liet vorige vrijdag weten dat enkele dosissen van het coronavaccin van Moderna mogelijk vervuild waren met een metaalpoeder. Dit weekend kwam dan weer aan het licht dat twee Japanse mannen het leven hebben gelaten na een prik met een vervuilde dosis.

“Op dit moment hebben we geen enkel bewijs dat deze sterftes werden veroorzaakt door het Covid-19-vaccin van Moderna”, zeiden Moderna en Takeda zaterdag in een persbericht. “Het is belangrijk om de resultaten van het onderzoek af te wachten voor we concluderen dat er een connectie is”

Ruim 2,6 miljoen dosissen teruggeroepen

Uit voorzorg heeft Japan vijf batches teruggeroepen uit de vaccinatiecentra. In totaal zou het over zo’n 2,6 miljoen dosissen gaan. De Japanse overheid heeft daarenboven zondag beslist om de vaccinatiecampagne in Okinawa tijdelijk op te schorten.

Volgens Tamura zijn de dosissen van het coronavaccin vervuild geraakt nadat ze foutief in de flesjes werden gestoken, waardoor er stukjes van de rubberen dop zijn afgebroken. “Wat de reden ook is (voor de vreemde materie in de spuiten), wij hebben gehoord dat er geen veiligheids- of werkzaamheidsproblemen zijn”, zei hij dinsdag tegen enkele journalisten. Hij voegde eraan toe dat het niet ongewoon is dat vreemde materialen samen met het vaccin in een flacon terechtkomen.

“We zullen informatie blijven verzamelen en verslag uitbrengen”, klonk het. “Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat er veiligheids- of werkzaamheidsproblemen zijn.”

Meer dan 20.000 dagelijkse besmettingen

Japan kampt momenteel met de grootste besmettingsgolf sinds de start van de gezondheidscrisis. Dagelijks komen er meer dan 20.000 nieuwe besmettingen bij. Tot nu toe hebben al meer dan 16.000 Japanners het leven gelaten als gevolg van het coronavirus. De grote boosdoener is de Delta-variant.

Het nieuws over de vervuilde vaccins komt er net op een moment de vaccins met vertraging worden geleverd. Taro Kono, de minister die verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, zei dinsdag dat hij sneller vaccins wil bezorgen aan regio’s die door tekorten genoodzaakt waren de vaccinatiecampagnes te pauzeren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20