Japan komt heel dicht bij een recessie. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar kende de economie van het land immers een inkrimping met 6,3 procent. Dat betekende de snelste terugval in zes jaar tijd. Analisten wijzen naar de invoering van een omzetbelasting in oktober, die een negatieve impact heeft gehad op de bestedingen van bedrijven en consumenten. De impact van het coronavirus dreigt die situatie nog te verergeren.
De vrees voor de epidemie ondermijnt immers de productie en het toerisme. Daardoor zou ook de economische groei van het lopende kwartaal kunnen worden aangetast. Hierdoor zou Japan twee kwartalen op rij een economische inkrimping kennen, wat een recessie zou betekenen.
Olympische Spelen
Er was wel een economische inkrimping verwacht, maar uiteindelijk bleek het verdict veel zwaarder dan was verwacht. De Japanse economie kende daarmee ook voor de eerste keer in vijf kwartalen een achteruitgang.
‘Er is echter een aanzienlijk kans dat de Japanse economie ook tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar opnieuw een inkrimping zal kennen,’ voert Taro Saito, analist bij het NLI Research Institute, aan. ‘De verspreiding van het coronavirus zal vooral het inkomende toerisme en de export treffen, maar kan ook op de binnenlandse consumptie wegen.’
‘Wanneer de epidemie niet is ingedamd tegen de opening van de Olympische Spelen in Tokio, zal de Japanse economie met een zware schade rekening moeten houden,’ zegt Saito nog.
Bredere regio
Het slechte rapport voor de Japanse economie kadert in bredere negatieve trend die ook andere markten in de regio treft. Singapore heeft zijn economische groeiprognoses voor dit jaar al naar beneden bijgesteld. Thailand moest de langzaamste groei in vijf jaar melden. In China toonde de vastgoedmarkt zijn traagste stijging in bijna twee jaar.
De consumptie van de Japanse particulieren viel tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 2,9 procent terug. Dat was de eerste daling in vijf kwartalen. Ook de investeringen kenden een inkrimping met 3,7 procent.
Yasutoshi Nishimura, Japans minister van economie, benadrukt dat de regering van het land klaar staat om de noodzakelijke stappen te nemen en de impact van het coronavirus van dichtbij opvolgt. Diverse analisten twijfelen echter of de Japanse regering en de Japanse centrale bank over de gewenste munitie beschikken om een nieuwe recessie te vermijden.