In Japan zullen beursgenoteerde ondernemingen in de toekomst verplicht worden om in hun jaarverslagen de genderverhouding in de managementposities bekend te maken. Dat heeft het Japanse Financial Services Agency aangekondigd. De ingreep is een poging om het aantal vrouwen in het management van het Japanse bedrijfsleven op te voeren.
De maatregel zou op ongeveer vierduizend ondernemingen betrekking hebben. Japan wil met het initiatief inspelen op de grotere interesse die potentiële investeerders tonen in de promotiekansen van vrouwen. De publicatie zou vanaf volgend boekjaar verplicht worden.
Achterop
De betrokken bedrijven zullen ook details moeten verstrekken over de genderverschillen in de lonen, terwijl tevens informatie over de gemiddelde leeftijden dient te worden overgemaakt. Daarnaast moet eveneens worden vermeld hoeveel mannelijke medewerkers vaderschapsverlof hebben genomen. “Bedrijven die over deze informatie valse verklaringen afleggen, zullen worden gestraft”, luidt het.
Japan is in het streven naar gendergelijkheid op managementniveau achtergebleven bij andere grote economieën. In de ranglijst van de genderkloof stond het land daarbij vorig jaar op een 120ste plaats. Wanneer gekeken werd naar economische participatie en professionele kansen voor vrouwen eindigde Japan op een 117de plaats.
Vorig jaar werden in Japan amper 13,2 procent van de managementposities door vrouwen ingevuld. Dat blijft ver onder het niveau – tussen 30 procent en 40 procent – dat in de Verenigde Staten en Europa kan worden gemeld.
Japan had kort na de eeuwwisseling aangegeven dat tegen het einde van het voorbije decennium ongeveer 30 procent van alle leidinggevende functies door vrouwen zouden moeten zijn ingenomen. Die doelstelling is echter niet gehaald. Er wordt nu aangegeven deze ambities zo snel mogelijk dit decennium te willen waarmaken.
Investeerders
De genderkloof in salarissen moet volgens arbeidsdeskundigen worden toegeschreven aan het feit dat vrouwen in Japan minder lang in ononderbroken dienstverband werken dan mannen. In een voltijdse baan verdienen Japanse vrouwen gemiddeld 74,3 procent van het loon dat een mannelijke collega voor dezelfde taak krijgt aangeboden.
In het verleden waren Japanse bedrijven nochtans verplicht om de salarissen van mannen en vrouwen openbaar te maken. Die verplichting werd op het einde van de voorbije eeuw echter geschrapt om de rapportering te vereenvoudigen.
De Japanse autoriteiten zijn echter tot de bevinding gekomen dat het streven naar gendergelijkheid voor investeerders bij een beslissing om zich aan een onderneming te binden, een belangrijke factor is geworden. Bovendien werd aangetoond dat een hoger percentage vrouwelijke managers gemiddeld tot betere bedrijfsprestaties leidt.
Volgens het Japanse uitzendbureau Waris werd de voorbije jaren bij bedrijven al een grotere interesse opgemerkt om een eerste vrouwelijke manager aan te stellen. “Daarmee proberen de ondernemingen zichzelf ten opzichte van investeerders aantrekkelijker te presenteren”, verduidelijkte Miwa Tanaka, chief executive van Waris.