Japan wil tegen 2030 een maanbasis optrekken

De nieuwste deelnemer aan de internationale wedloop naar het exploiteren van grondstoffen op de maan is Japan.

Tokio wil tegen 2030 een onbemande maanbasis optrekken. De eerste mijlpaal zou het jaar 2025 zijn, waarin er een bouwmethode voor de basis zou moeten vastgesteld zijn.

De ontwikkeling van het project wordt volledig overgelaten aan enkele privébedrijven die daarvoor wel financiering van de overheid zullen ontvangen.

Wie die opdracht krijgt, wordt pas bekend vanaf september. De overheid zal de voorkeur geven aan bedrijven die een expertise hebben in zowel de bouw, als geautomatiseerde machines en sensortechnologie.

Technologie voor “no-go zones”

Het huidige plan van de Japanse overheid is om onbemande machines op het maanoppervlak te zetten, die autonoom grondstoffen kunnen winnen.

Dergelijke onafhankelijke machines worden al gebruikt in “no-go zones”, ofwel locaties die ontoegankelijk zijn voor mensen, zoals bepaalde regio’s die zwaar getroffen werden door natuur- of kernrampen.

Om zich aan te passen aan de zwaartekracht en temperatuur van de maan, zal de bestaande technologie wel hevig aangepast moeten worden. Er zal ook pijlsnelle communicatie tussen de machines en de thuisbasis op Aarde nodig zijn om te fungeren op de maan, schrijft de Japanse krant Nikkei Asia.

Begroting voor 2022

De fiscaliteit van het hele plan zal nog tegen het einde van dit jaar nagekeken worden. De begroting van de eerste fase van het plan zal voor 2022 zijn.

Het project wordt overzien door het Japanse ministerie voor Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme, in samenwerking met het ministerie voor Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Technologie. Die laatste beheert ook het Japanse ruimteprogramma.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20