De nieuwe maanrace gaat van start: Rusland en China slaan handen in elkaar om maanbasis te ontwikkelen

Rusland en China ondertekenden dinsdag een memorandum van overeenstemming voor de gezamenlijke bouw van een ruimtestation op de maan, dat maakte het Russische ruimteagentschap Roscosmos op dinsdag bekend.

Roscosmos liet weten dat de maanbasis een ‘een complex van experimentele onderzoeksfaciliteiten zal worden, op het maanoppervlak en/of in een baan rond de maan’.

De voornaamste functie van het station zal wetenschappelijk onderzoek zijn, ’inclusief de verkenning en het gebruik van de maan, maanobservaties, en technologische experimenten met het oog op een langdurige onbemande operatie en menselijke aanwezigheid op de maan’. Het station zal beschikbaar zijn voor gebruik door andere geïnteresseerde landen en internationale partners, aldus het ruimteagentschap.

Eerdere samenwerking geen succes

De Chinese topdiplomaat Wang Yi spreekt van ‘een mijlpaal in de Chinees-Russische verhoudingen’, en vooral ‘een nieuw begin’.

De vorige gezamenlijke ruimteavontuur van beide landen liep namelijk faliekant af. In 2011 zou een onbemand Russische ruimteveer met een Chinese satelliet aan boord een reis naar Mars wagen. De sonde bleef echter hangen in een baan rond de aarde en kon niet beginnen aan de oversteek. Uiteindelijk verging het in de dampkring. Intussen is China wel al op eigen houtje naar Mars geraakt.

Ruimtewedloop

De Amerikaanse tegenhanger van Roscosmos, NASA, is momenteel van plan een maanstation te bouwen in samenwerking met Japan, Canada en de EU.

De nieuwe Russische ruimteambitie komt er nadat Moskou zijn monopolie verloor op reizen naar het internationale ruimtestation, door het succes van het Amerikaanse SpaceX-programma.

Meer