Japan wil aardwarmte van zijn vulkanen gebruiken om klimaatdoelstellingen te halen

Japan wil geothermische energie opwekken uit de vulkanen in zijn nationale parken. Het land was tot nu toe voorzichtig om zich tot die energiereserves te wenden, ondanks het enorme potentieel. Het vulkanische gebied van Japan zou de derde grootste bron van aardwarmte ter wereld zijn.

De klimaatdoelstellingen van Japan zijn ambitieus. Premier Yoshihide Suga kondigde in oktober aan dat het land tegen 2030 maar liefst 46 procent van zijn CO2-uitstoot wil schrappen. Dat is een forse verhoging van het streefdoel dat in 2013 werd gesteld. Toen wou Japan tegen 2030 maar 26 procent van zijn uitstoot drukken. Tegen 2050 zou het land volledig klimaatneutraal moeten zijn.

Gelukkig heeft Japan een bijzonder voordeel in de race naar hernieuwbare energie. Het land beschikt over een rijke vulkanische regio die kan gebruikt worden om aardwarmte, ofwel geothermie, op te wekken. De Japanners waren tot nu toe echter voorzichtig om hun nationale parken, waar de populaire warmwaterbronnen en vulkanen liggen, aan te tasten. Daar zal weldra verandering in komen, weet de Japanse krant Nikkei Asia.

Skigebieden en warmwaterbronnen

De Japanse overheid onderzoekt 30 locaties voor het mogelijk gebruik van aardwarmte. Voorheen werden er maar vijf locaties overwogen om ooit een geothermische energiecentrale op te trekken.

Zo’n 80 procent van de mogelijk geschikte locaties voor een centrale liggen in nationale parken. Het ministerie van Milieu is verschillende jaren tegenstander van de plannen om vulkanen in die parken te gebruiken voor aardwarmte. De bescherming van kwetsbare ecosystemen in Japan verdienen een absolute prioriteit, menen zij.

Maar ook Shinjiro Koizumi, de Japanse minister voor Milieu, pleit nu voor het gebruik van de aardwarmte in nationale parken. Het onderzoek van de Japanse overheid naar een geschikte locatie zal onder andere het populaire skigebied van Hokkaido en Kyushu, bekend voor zijn warmwaterbronnen, in beschouwing nemen.

Toch zal het gebruik van aardwarmte eerder conservatief blijven. De Japanse overheid zet nog steeds sterk in op zonne- en windenergie. Volgens Nikkei zal geothermie maar 1 procent alle elektriciteit van het land opleveren tegen 2030.

Derde grootste bron van aardwarmte ter wereld

Er zal een bedrag van 18,3 miljard yen, ofwel 141 miljoen euro, worden vrijgemaakt in het fiscale budget van 2022 voor de ontwikkeling van aardwarmte. Dat is een stijging van 60 procent in vergelijking met de 11 miljard yen die in 2021 werden ingezet voor geothermie.

Het zal ongeveer acht jaar duren om een geothermische energiecentrale te bouwen nadat de Japanse autoriteiten een geschikte locatie hebben gekozen. Dit betekent dat Japan volgend jaar een locatie moet kiezen als ze hun klimaatdoelstellingen van 2030 willen halen.

Japan kan voor 23.470 megawatt aan aardwarmte produceren. Enkel de VS en Indonesië hebben een groter geothermisch potentieel, meent het Japanse ministerie voor Energie.

Momenteel haalt Japan maar 600 megawatt uit aardwarmte. Dat is vergelijkbaar met de prestaties van landen zoals de Filipijnen, Nieuw-Zeeland en Mexico, die veel kleinere vulkanische regio’s kennen.

(lb)

Lees ook: ‘Het tijdperk van geothermie breekt aan; oliegiganten zullen moeten volgen’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20