Japan versoepelt voorwaarden voor buitenlandse investeerders

Japan is bereid om de beperkingen op buitenlandse investeringen in gevoelige sectoren te versoepelen. Dat hebben een aantal bronnen bij de Japanse regering tegenover het persbureau Reuters bevestigd.

De nieuwe maatregel moet ertoe leiden dat de Japanse economie meer buitenlandse partners kan aantrekken.

Deze strategie vormt een onderdeel van Abenomics, het beleid dat door de Japanse premier Shinzo Abe is opgezet om de economie van het land een duurzame heropleving te bezorgen.

Nationale veiligheid

In november vorig jaar had de Japanse regering een wet goedgekeurd om de buitenlandse toegang tot gevoelige sectoren te beperken. Bedoeling was sterkere garanties voor de nationale veiligheid in te bouwen. De maatregel kwam tot stand door een vrees dat China toegang zou krijgen tot belangrijke vertrouwelijke technologie.

Deze beperkingen zouden begin mei van kracht gaan. Investeerders die een belang van minstens 1 procent opbouwen in een Japanse bedrijf dat in een gevoelige sector actief is, zouden daardoor in de toekomst aan een strengere voorafgaande screening worden onderworpen. Momenteel geldt een drempel van 10 procent voor een bredere waaier activiteiten.

Al snel rees echter de vrees dat de maatregel veel buitenlandse bedrijven zou afschrikken een investering in Japan te overwegen. Daarom besliste de Japanse overheid eerder al de voorwaarden voor deze investeringen te versoepelen.

Hierdoor kregen financiële instellingen de kans om zonder een voorafgaandelijke screening aandelen in Japanse beursgenoteerde bedrijven te kopen. Daarvoor moest wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Onder meer zouden de investeerders geen toegang mogen hebben tot gevoelige informatie. De activiteiten zouden ook niet aan de nationale veiligheid mogen zijn gelinkt.

Bevoegdheden

Nu zou de Japanse regering de versoepeling willen uitbreiden tot buitenlandse investeringen in de twaalf sectoren die wel als cruciale activiteiten voor de landsverdediging worden beschouwd. Ook hier zouden de investeerders echter aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.

Onder meer zouden de buitenlandse partijen geen zetel krijgen in commissies met belangrijke beslissingsbevoegdheden. De buitenlandse entiteiten mogen geen schriftelijke voorstellen rond belangrijke zakelijke beslissingen aan het bedrijfsbestuur bezorgen.

De beschermde industrieën hebben betrekking op onder meer defensie, kernenergie, ruimtevaart, nutsbedrijven, gas, cyberveiligheid en telecommunicatie. Japan telt ruim 3.700 beursgenoteerde bedrijven. Ongeveer vijfhonderd ondernemingen zouden onder de nieuwe criteria vallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20