Japan stuurt LNG-schepen naar Europa omdat energiecrisis om de hoek loert

Het Westen is bezorgd dat Rusland zijn gasleveringen aan Europa zal onderbreken als de spanningen aan de Oekraïense grens verder oplopen. Japanse gastankers met vloeibaar aardgas (LNG) aan boord liggen daarom op koers naar Europa.

Het scenario van een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal vergaande gevolgen hebben voor de gasvoorraad van Europa, één van zijn belangrijkste bronnen van energie. Europa is de grootste afnemer van Russisch gas en dat land zou de gaskraan wel eens kunnen dichtdraaien of fors duurder maken indien het Westen niet toegeeft aan de eisen van president Vladimir Poetin.

Brussel en Washington hebben daarom gevraagd aan Japan of het LNG-tankers naar Europa kan sturen. “We hebben besloten gehoor te geven aan de vraag van de VS en de EU om vloeibaar aardgas naar Europa te sturen, waar het gasaanbod krap is”, reageert Japans minister van Handel, Economie en Industrie Koichi Hagiuda na een meeting met Westerse functionarissen.

Er wordt verwacht dat het merendeel van de ondersteunende Japanse zendingen eind maart in Europa zal aankomen, rapporteert persbureau Reuters. Hoewel de Japanse overheid aangeeft dat er in februari ook al een aantal gastankers zouden arriveren. Twee Japanse schepen zouden vrijdag al verschijnen in het Franse Duinkerken. Die gasschuiten zouden vanuit de VS komen en niet rechtstreeks uit Japan.

70 procent meer LNG-tankers op Europese wateren

Het aantal LNG-schepen dat ondertussen vertoeft op Europese wateren is de afgelopen weken alvast fors gestegen. Vooral Amerikaanse LNG-schepen zetten druk op de Europese havens die uitgerust zijn met terminals om vloeibaar aardgas te ontvangen. 

De Japanse krant Nikkei Asia kon eind januari uit satellietbeelden opmaken dat het aantal gastankers met LNG in de Noordzee, Baltische Zee, westkust van Frankrijk en Middellandse Zee in die maand zo’n 70 procent hoger ligt dan vorig jaar. In diezelfde periode van 2020 waren er elke dag maar 24 LNG-schepen te vinden op Europese wateren. Dit jaar zijn er elke dag zeker 40 van die schepen te vinden.

VS en EU hielpen Japan met LNG tijdens rampjaar 2011

De beslissing van Japan om het Westen bij te staan met het energieprobleem, bevestigt nogmaals de geopolitieke positie van de Aziatische supermacht aan de zijde van de G7. “Gezien de internationale ontwikkelingen in Oekraïne moeten wij samenwerken met de G7-landen, vooral met de landen die onze waarden delen”, zei minister Hagiuda uitdrukkelijk.

Europa en de VS hebben Japan ook ooit bijgestaan met LNG-leveringen nadat het land in 2011 getroffen werd door de dodelijke aardbeving en daaropvolgende tsunami die een meltdown veroorzaakte binnen de kerncentrale van Fukushima. Japan heeft door die ramp bovendien zijn eigen LNG-productie opgebouwd, als alternatief voor kernenergie.

Toch wordt verwacht dat de bijdrage van Japanse LNG aan Europa bescheiden zal blijven. De gasproducenten van Japan zijn namelijk verstrengeld in ingewikkelde langetermijncontracten, voert Takayuki Ueda, CEO van de Japanse energiereus Inpex Corporation, aan.

Meer