Nog meer LNG-tankers onderweg van VS naar Europa

Steeds meer gastankers die vloeibaar gas (LNG) vervoeren, zetten koers naar Europa. Door de energiekrapte in Europa is extra toevoer van gas noodzakelijk, om op die manier de prijzen terug omlaag te krijgen.

Naast de schepen die al onderweg waren vanuit de VS, verleggen nu zeven extra schepen hun koers naar Europa. De LNG-tankers waren onderweg naar Noord-Azië, maar daar is de nood naar gas minder dringend dan in Europa. In China wordt rekening gehouden met een milder klimaat, waardoor er minder behoefte is aan gas. Daarnaast heeft Peking ook beslist om de productie van de steenkoolmijnen op te voeren.

Tankers varen rond

Uit scheepvaartgegevens van Bloomberg bleek al dat 15 gastankers vanuit de Verenigde Staten onderweg zijn naar Europa. Meteen na dit nieuws daalden de gasprijzen, ondertussen bijna met 50 procent. Naast de LNG-tankers zijn ook de recordtemperaturen voor de komende dagen een reden voor de prijsdaling.

De schepen zullen niet allemaal in dezelfde haven aanmeren, maar worden verdeeld over Europa. Het VK, Frankrijk en Spanje zullen elk vier schepen ontvangen; Nederland, Gibraltar en Malta elk één.

Daarnaast varen ook nog zo’n 11 tankers rond, waarvan niet bekend is waar die gaan aanmeren. Eén daarvan is de Minerva Chios, een tanker die halverwege november vertrok uit de Amerikaanse staat Louisiana. Het schip voer in de Indische Oceaan, toen het besloot koers te zetten naar Europa. Het schip ligt nu voor anker voor de haven van de Griekse stad Lavrium.

Meer