Hoe lang zal Europa’s gascrisis nog duren?

Om een idee te krijgen van hoe lang de energieschaarste nog zal aanhouden, kan de Europese aardgasmarkt enkele inzichten bieden.

De termijnprijzen zijn de voorbije maand meer dan verdubbeld en handelaars wedden dat de ongeziene prijsstijging zal aanhouden tot begin 2023. Gas zal duur zijn, zelfs wanneer het warm weer is, zo verwachten de markten. De prijzen voor levering in de zomer overschreden deze week 100 euro per megawattuur, de hoogste ooit gemeten.

Geen verlichting in zicht

Europa wordt geconfronteerd met een energiecrisis, nu Rusland de leveringen aan banden legt en de kernuitval in Frankrijk het elektriciteitsnet onder druk zet in de koudste maanden van het jaar. En er is geen verlichting in zicht.

Duitsland zei dat de omstreden Nord Stream 2 pijpleiding in de eerste helft van 2022 niet zal worden goedgekeurd. Daardoor zullen de leveringen in de zomer waarschijnlijk beperkt blijven, net wanneer Europa gas nodig heeft om de opslagplaatsen te vullen.

“Hulp lijkt niet in aantocht”, zegt Kaushal Ramesh, senior analist bij het Noorse adviesbureau Rystad Energy. De stijging van de termijnprijzen “wijst op nog een jaar van volatiliteit en een aanhoudend hoge prijsomgeving”.

Rusland

Geopolitieke spanningen tussen Rusland en Oekraïne houden handelaars ook op scherp, met verhoogde bezorgdheid over een mogelijke invasie.

Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie op donderdag sprak president Vladimir Poetin niet rechtstreeks over de dreiging van militaire actie, maar hij zei dat een uitbreiding van het bondgenootschap NAVO tot aan de grenzen van Rusland onaanvaardbaar was.

Terwijl een vloot tankers voor vloeibaar aardgas momenteel op weg is naar Europa, zal de regio dus afhankelijk blijven van de goedwilligheid van de wereldmarkten om ervoor te zorgen dat zij het hele volgende jaar ladingen blijft krijgen.

(evb)

Meer