Japan opent zijn grenzen opnieuw voor buitenlandse toeristen

In de tweede week van de maand oktober opent Japan zijn grenzen opnieuw voor buitenlandse bezoekers. Buitenlanders zullen het land opnieuw zonder visum kunnen bezoeken en hoeven ook niet langer op een reisbureau beroep te doen. Een limiet voor dagelijkse aankomsten wordt eveneens opgeheven. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt.

Daarmee sluit Japan een periode van meer dan twee jaar isolatie na de uitbraak van de coronapandemie af. Ook Taiwan en Hongkong hebben de toegangsregels voor bezoekers versoepeld.

Economie

Japan hoopt dat de versoepeling van het beleid opnieuw meer buitenlandse reizigers zal aantrekken. Die toestroom zou een belangrijke impuls moeten geven aan het lokale bedrijfsleven en de Japanse economie. De waarde van de Japanse yen is immers tegenover de Amerikaanse dollar tot het laagste niveau is zes maanden gezakt.

Japan staat sinds juni al wel al een aantal buitenlandse reizigers toe, maar daarbij werden zware restricties gehanteerd. Buitenlandse reizigers dienden immers in het bezit te zijn van visum, moesten maskers dragen en een medische verzekering afsluiten om de kosten voor verzorging bij een eventuele besmetting met het virus Covid-19 te dekken.

Bovendien moesten de buitenlandse gasten tijdens hun verplaatsingen in Japan door gidsen worden begeleid. Er werd tevens een limiet van maximaal 50.000 bezoekers per dag gehanteerd. Wel zullen de bezoekers nog altijd een bewijs van vaccinatie of een recent herstel van een besmetting moeten kunnen voorleggen.

Met het schrappen van de meeste reisbeperkingen, hoopt Japan snel weer opnieuw evenveel toeristen te kunnen aantrekken als voor de uitbraak van de coronacrisis het geval was. Toerisme vormt voor de Japanse economie immers een belangrijke bron van inkomsten.

Binnenlands toerisme

De Japanse premier Fumio Kishida kondigde tevens maatregelen aan om het binnenlands toerisme aan te moedigen. Daarbij worden kortingen aangeboden op reizen en op de toegang tot themaparken, sportevenementen en concerten. Zo worden subsidies tot 11.000 yen (79 euro) aangeboden.

Ook andere landen hebben eerder al gelijkaardige programma’s geïntroduceerd om hun lokale bevolking aan te moedigen om geld te besteden en daarmee de nationale economie te stimuleren. Die initiatieven dreigen echter te botsen op de bekommernis van de bevolking over de stijging van de kosten van het levensonderhoud.

Japan was een van de laatste grote economieën die in het kader van de strijd tegen het virus COVID-19 nog steeds zijn grenzen gesloten hield. De Japanse mortaliteit door coronabesmettingen lag lager dan in de andere rijke landen van de wereld.

Het Japanse vaccinatiepercentage behoorde tot de hoogste van de hele wereld. Japan heeft ook nooit lockdowns opgelegd of het dragen van maskers verplicht gesteld, maar vele burgers hebben op vrijwillig een aantal beschermingsmaatregelen genomen.

32 miljoen buitenlandse bezoekers

Drie jaar geleden, net voor de uitbraak van de coronapandemie, ontving Japan bijna 32 miljoen buitenlandse bezoekers. De beperkingen die de voorbije maanden in Japan nog werden gehanteerd, hebben vele buitenlanders verhinderd om het land te bezoeken. 

Taiwan zal midden oktober de quarantainevereisten voor internationale aankomsten laten vallen. Hongkong heeft te kennen gegeven de verplichte hotelquarantaine voor buitenlanders te schrappen. In plaats daarvan kunnen binnenkomende reizigers die periode op hun uiteindelijk verblijfsadres uitzitten.

(lb)

Meer