Raketten vormen een belangrijk onderdeel van de wapenwedloop in Oost-Azië

Japan investeert 3 miljard dollar in een raketverdedigingssysteem voor lange afstanden. Noord-Korea lanceerde ondertussen een nieuwe type langeafstandsraket.

Waarom is dit belangrijk?

Noord-Korea, een pariastaat, blijft inzetten op een uitgebreider wapenarsenaal. Tot onvrede en schrik van de omringende landen, waaronder Japan. Andere landen willen daarom ervoor zorgen dat ze in staat zijn die militaire dreiging af te schrikken of de baas kunnen. De dreiging van China blijft bijvoorbeeld ook parten spelen in de regio, wat Japan ertoe aanzet om evenzeer militair uit te breiden.

De essentie: Het Japanse Ministerie van Defensie tekende contracten met Mistubishi Heavy Industries, ’s lands grootste defensiebedrijf, om een langeafstandsraketsysteem te ontwikkelen en produceren.

  • Dat zou een reactie zijn op de toenemende Chinese militaire capaciteiten. De systemen zouden operabel moeten zijn tegen 2026 en raketten moeten kunnen lanceren vanop land, zee en uit de lucht. Dat schrijft nieuwssite Defensenews.
    • Vanwege te weinig landoppervlakte om lanceertesten te houden, zal Japan die uitvoeren op militaire basissen in de Verenigde Staten.
  • Een ander contract werd eveneens gesloten om raketten te ontwikkelen die vanuit onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Dat zouden langeafstandsraketten moeten zijn om schepen te viseren die ingezet kunnen worden vanaf 2027.
  • Die plannen zijn onderdeel van de nieuwe Nationale Veiligheidsstrategie van Japan gericht op de dreigingen van Rusland, China en Noord-Korea.
    • Voor het eerst gaat Japan in die plannen over tot het willen bezitten van een preventieve aanvalscapaciteit in het kader van zelfverdediging.
  • Japan koopt ook 400 Amerikaanse langeafstandskruisraketten die een doelwit op 1600 kilometer kunnen raken. Deze moeten de periode overbruggen tot Mitsubishi kan beginnen met de productie van de raketten.

Noord-Koreaanse raketten

Nieuw: Volgens Zuid-Korea heeft zijn noorderbuur een nieuwe ballistische langeafstandsraket afgevuurd. Dat bericht de waarnemerssite NK News.

  • Die raket vloog in de richting van Noord-Japan. Op het Japanse eiland Hokkaido kwam er een waarschuwing dat inwoners moesten evacueren en schuilen voor een korte periode.
    • Dat bleek achteraf overbodig te zijn. De Noord-Koreaanse raket vloog zo’n 1000 kilometer en belandde in de zee tussen Japan en het Koreaanse schiereiland.
  • Het zou gaan om een nieuw type intercontinentale raket dat gebruikmaakt van vaste brandstoffen. Sinds Kim Jong-un aan de macht kwam in 2011, klom het aantal rakettesten aanzienlijk.
    • Het gebruik van vaste brandstofmotoren is de recentste ontwikkeling bij Noord-Koreaanse raketten. Eerder lukte het Noord-Korea al om raketten voor een korte afstand op vaste brandstof te lanceren. Nu was dat dus voor het eerst een langeafstandsraket.
    • Het voordeel aan een raket met een vaste brandstofmotor is dat die makkelijker op te slaan en te vervoeren zijn. Ze kunnen ook sneller gelanceerd worden.
  • Zuid-Korea probeert al de hele week om contact op te nemen met zijn noorderbuur. Daar bestaan bijzondere telefoonlijnen voor, maar Pyongyang zou al vier dagen op rij de telefoon niet hebben beantwoord.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.