Japan heeft te weinig coronapatiënten om nog onderzoek te doen

Japan is zo succesvol in het beperken van de Covid-19-pandemie dat het land te weinig patiënten heeft om volwaardig klinisch onderzoek uit te voeren.

In Japan worden onderzoekers slachtoffers van hun eigen succes. Er is een serieus tekort aan patiënten die zich willen en kunnen inschrijven voor klinisch onderzoek naar Covid-19. Er zijn gewoon te weinig patiënten.

Er lopen momenteel een twaalftal onderzoeken naar potentiële vaccins tegen het coronavirus, waarvan zes in China. De eerste proeven op mensen in Japan starten normaal volgende maand.

Te weinig proefpersonen

De nood aan proefpersonen is groot. Avigan, een middel dat ontwikkeld is in Japan en gemaakt door Fujifilm, is al goedgekeurd in Rusland en India, maar nog niet in Japan. De beslissing over het middel moest normaal in mei vallen, maar is nu vooruitgeschoven tot ten vroegste juli.

‘Door het verminderende aantal coronavirusinfecties denken we dat het nog even zal duren eer het klinische onderzoek rond is’, zegt Tetsuya Nakamura aan persagentschap Reuters. Nakamura runt het proefproject rond Avigan in het centraal-Japanse Gunma University Hospital.

Door het tekort aan Japanse patiënten lopen ook de internationale onderzoeken naar Avigan vertraging op. Om het onderzoek juist uit te voeren, moet het namelijk tegelijk in andere landen, met een vergelijkbare cohorte, worden getest.

Internationaal onderzoek

Het zou dus kunnen dat het Japanse Avigan ontwikkeld wordt door zwaarder te leunen op internationaal onderzoek. In eigen land kon Fujifilm namelijk slechts vijf personen vinden die aan alle criteria voldoen. Overzeese data gebruiken is niet ongewoon, zolang ‘de kwaliteit van de gegevens voldoende is’, zegt het Japanse ministerie van Volksgezondheid. Het onderzoek naar Avigan loopt in 26 landen.

Japan doet het beter dan de meeste westerse landen als het op het coronavirus aankomt. Het virus zette een enorme druk op de gezondheidszorg, maar de Japanners volgden de veiligheidsmaatregelen strikt op. Momenteel zijn er dagelijks zowat 60 nieuwe besmettingen met Covid-19.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20