Japan wil dit jaar nog treinen zonder bestuurders testen voor een opmerkelijke reden

De East Japan Railway wil in oktober geautomatiseerde treinen testen op een drukke route in Tokio. Daar is een demografische reden voor.

De Japanse treinmaatschappij East Japan Railway (JRE) kondigde dinsdag zijn plannen aan om de bedrijvige Yamanote-route in Tokio vanaf oktober gedurende twee maanden te gebruiken als proeftraject voor geautomatiseerde treinen. 

JRE werkt al sinds zeker 2018 aan een systeem om treinen volledig bestuurdersloos te laten rijden. Het is een innovatie die de Belgische spoorwegbeheerder Infrabel ooit “een utopie” noemde. Het is de bedoeling om de technologie tegen 2028 volledig op punt te krijgen en te implementeren op de drukste routes van Tokio. 

Voor de ontwikkeling van het revolutionaire systeem heeft JRE een bijzondere reden. De technologie zou namelijk een toekomstig tekort aan bestuurders in het land met een fors krimpende bevolking moeten verhelpen. Japan kende in 2021 een bevolkingskrimp van 644.000 mensen. Dat is het grootste aantal sinds de krimp elf jaar geleden begon.Vorig jaar registreerde Japan bovendien voor de eerste keer in 9 jaar een uitstroom van inwoners.

Lager energieverbruik dan menselijke bestuurders

Er zouden wel nog bestuurders aanwezig zijn op de geautomatiseerde treinen, al zullen ze niet veel tijd achter het stuur spenderen. Bestuurders zullen met deze technologie volgens Japan Today simpelweg op een knop moeten drukken om de trein te laten vertrekken. Vervolgens zal het bestuurdersloze voertuig automatisch vertragen wanneer het een station benadert. Treinbestuurders zullen enkel de handmatige controle moeten overnemen in noodsituaties.

Tijdens de proefperiode zullen de geautomatiseerde treinen meer dan duizend rondjes rijden op de route die enkele belangrijke knooppunten in Tokio verbindt. Sensoren zullen tijdens de ritjes gegevens over het weer en andere parameters verzamelen om de prestaties van de automatische treinen te vergelijken met “normale” bemande treinen. De bestuurdersloze treinen zouden minder energie verbruiken tijdens het versnellen en remmen dan menselijke bestuurders.

Automatische noodstop tegen 2030

Tegen het einde van de testen in december zou het systeem in de eindfasen van zijn ontwikkeling moeten komen. Vanaf de lente van 2023 zullen er vervolgens nog enkele verbeteringen worden toegevoegd aan het systeem om dan tegen 2028 volledig geïmplementeerd te worden. In het jaar 2030 zouden de systemen ook zelf een noodstop kunnen uitvoeren. 

JRE werkt ook aan andere soorten geautomatiseerde treinen. In november 2021 stelde het een zelfrijdende hogesnelheidstrein voor in de prefectuur Niigata. Die zogenoemde “bullet trains”, ofwel kogeltreinen, kunnen een topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur halen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20