Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Infrabel: ‘Zelfrijdende treinen zijn een utopie’

Logo Business AM

04/03/2016 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

De voorstellen van Jo Cornu, topman van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), om op de noordzuid-verbinding in Brussel zelfrijdende treinen in te zetten, zijn onrealistisch. Dat heeft Infrabel, beheerder van het Belgische spoorwegnet, gezegd. Om een een zelfrijdend systeem te kunnen opzetten dienen volgens Infrabel immers alle treinen van hetzelfde type te zijn en ook dezelfde samenstelling te kennen. Dat is echter niet het geval, zodat het voorstel van Jo Cornu volgens Infrabel in praktijk onmogelijk kan worden toegepast. Cornu had recent aangegeven uiterlijk over vijf jaar zelfrijdende treinen te willen inzetten. Die maatregel zou de stiptheid en de efficiëntie moeten verbeteren. Jo Cornu verwijst daarbij naar het systeem Automatic Train Operation (ATO), dat wereldwijd voor metro-operaties wordt gebruikt. De technologie zou kunnen worden verwerkt in het European Train Control System (ETCS), het Europese veiligheidssysteem dat wordt geïntroduceerd.

Tunnel

Volgens Cornu zou die technologie een oplossing kunnen bieden voor de problemen in de Brussel noordzuid-tunnel, die te lijden heeft onder een zware congestie die een negatieve impact heeft op een efficiënte werking van het hele nationale spoornet. Volgens hem zouden de zelfrijdende treinen de capaciteit met één vierde kunnen verhogen en het energieverbruik met een kwart kunnen beperken. Volgens Infrabel zou de aanleg van een nieuwe tunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid een alternatieve oplossing kunnen bieden, maar dat project zou een financiële inspanning vergen van 8 miljard euro, maar er worden geen mogelijkheden gezien om dat budget vrij te maken, onder meer omdat de sector belangrijke besparingen krijgt opgelegd.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton