Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Japan bleef ook vorig jaar de grootste crediteur van de wereld

Logo Business AM
Economie

28/05/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Japan voert al voor het 29ste jaar op rij de ranglijst met crediteurs aan. - Rodrigo Reyes Marin/Zuma Press

Japan bleef ook vorig de grootste crediteur van de wereld. De balans buitenlandse investeringen door Japanse overheden, bedrijven en individuele partijen toonde vorig jaar een surplus van 364.530 miljard yen (3.070 miljard euro). Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van Financiën. Tegenover het jaar voordien liep dat surplus nog met 6,8 procent op.

Het surplus op de balans buitenlandse investeringen heeft het hoogste niveau bereikt sinds het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw, toen voor het eerst vergelijkbare cijfers beschikbaar werden, meldt het Japanse persbureau Kyodo.

De cijfers zijn te danken aan de verhoogde directe investeringen van Japanse bedrijven in het buitenland. Dat surplus wordt nog verhoogd door de toenemende waarde van de portefeuille buitenlandse aandelen van Japanse investeerders.

Drie decennia

In het rapport wordt opgemerkt dat Japan nu al voor het 29ste jaar op rij de wereldwijde ranglijst aanvoert. In de ranglijst van vorig jaar stond Duitsland op de tweede plaats met een positieve balans van 2.525 miljard euro, gevolgd door China met 1.952 miljard euro.

De Verenigde Staten waren met een bedrag van 10.102 miljard euro het voorbije jaar wereldwijd netto de grootste ontvanger van buitenlandse investeringen.

Japan registreerde vorig jaar 9.246 miljard euro buitenlandse investeringen. Dat betekende een toename met 7,8 procent tegenover het jaar voordien. De buitenlandse investeringen van Japan lieten daarmee voor de elfde jaar op rij een stijging optekenen.

De Japanse directe investeringen in de Verenigde Staten boekten vorig jaar een recordniveau van 490,2 miljard euro. Dat geldt ook voor de Japanse directe investeringen in China, die vorig jaar een volume van 119,8 miljard euro bereikten.

De buitenlandse investeringen in Japanse activa liepen vorig jaar eveneens op tot 6.175 miljard euro. Dat was een stijging met 8,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat was te danken aan een stijging in het volume en de waarde van Japanse activa in de portefeuille van buitenlandse investeerders.

Woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaven te kennen over het lopende jaar geen uitspraken te kunnen doen. ‘Er is weinig geweten over de impact van de coronapandemie op de buitenlandse investeringen,’ zeggen ze.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks