Moskou laat Japan aandeel in olieproject Sakhalin-1 behouden

Moskou heeft besloten Sakhalin-1 dan toch niet volledig in handen van een Russische entiteit te geven. Het nieuws is een opsteker voor de energievoorraad van Japan.

Waarom is dit belangrijk?

Japan importeert zo’n 90 procent van zijn energie. Een deel daarvan komt uit de Russische Sakhalin-energieprojecten in de Zee van Ochotsk. Het is een van de grootste bronnen van olie buiten het Midden-Oosten. Japan overwoog even om zijn samenwerking met Moskou voor het energieproject stop te zetten door de invasie van Oekraïne. 

De details: Rusland wou begin november alle rechten over het project weggeven aan een nieuwe entiteit genaamd Sakhalinmorneftegaz. Het was niet duidelijk hoe groot het overblijvende aandeel van Japan zou blijven.

  • In afwachting van Moskous beslissing vroeg Tokio aan Japanse bedrijven om hun aandeel in Sakhalin-1 te behouden.
  • Maandag rapporteerde het Russische persbureau TASS vervolgens aan dat Japan een aandeel van 20 procent mag bezitten in de nieuwe eigenaar van de olie- en gasprojec
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer