Janet Yellen: “Ondanks hoge inflatie is de Amerikaanse economie niet aan het oververhitten”

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, is ervan overtuigd dat de Amerikaanse economie niet aan het oververhitten is, ondanks de hoge inflatie. “We zitten nog 5 miljoen banen onder het niveau van voor de pandemie en de arbeidsparticipatie is gedaald”, aldus de minister.

De Amerikaanse inflatie kwam in september uit op 5,4 procent. Dat is ver boven de doelstelling van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank mikt namelijk op een inflatie van gemiddeld 2 procent. Kans is overigens groot dat het inflatiecijfer van oktober ook hoge toppen zal scheren.

“Hoge inflatie is het gevolg van de coronacrisis”

Ondanks de hoge inflatie maakt Yellen zich geen zorgen over de Amerikaanse economie. Dat meldt het persagentschap Reuters. “Het hoge inflatiecijfer is gerelateerd aan de coronacrisis”, zei de minister tijdens een persconferentie in Dublin. “Ik zou niet zeggen dat de Amerikaanse economie momenteel oververhit raakt. We zitten nog steeds 5 miljoen banen onder het niveau van voor de pandemie en de arbeidsparticipatie is gedaald .”

Yellen voorspelde dat de beperkingen van het arbeidsaanbod en de knelpunten in de toeleveringsketens zullen afnemen naarmate de pandemie onder controle komt. Voorts merkte ze op dat de vraag naar duurzame goederen in de VS is toegenomen op een moment dat het moeilijk was om sommige van die goederen aan te kopen.

Hyperinflatie

“Ik denk dat als we de pandemie achter de rug hebben, deze druk zal afnemen en in die zin denk ik dat inflatie van voorbijgaande aard is, en dat we geen economie hebben die op langere termijn oververhit raakt”, besloot ze. Daarmee ligt haar voorspelling in lijn met die van de Federal Reserve. Jerome Powell, voorzitter van de toezichthouder, is er ook van overtuigd dat de hoge inflatie slechts tijdelijk is. Hij verwacht dat de inflatie volgend jaar zal afnemen.

Verschillende bekende figuren uit de financiële en bedrijfswereld, waaronder Jack Dorsey (CEO van Twitter) hebben wel al gewaarschuwd voor hyperinflatie. “Hyperinflatie zal alles veranderen”, liet hij via Twitter weten. Al deelt niet iedereen die overtuiging. Econoom David Rosenberg is bijvoorbeeld van mening dat alle waarschuwingen over hyperinflatie irrationeel zijn.

(lb)

Meer
Mijn Volglijst

Valuta: dollar fundamenteel beter dan euro

27/11/2021 09:24

(ABM FN-Dow Jones) Fundamenteel staat de Amerikaanse dollar er beter voor dan de euro. Dit vindt valuta-analist Joost Derks van iBanFirst.

Daarbij verslechtert de coronasituatie in Europa "in rap tempo met mogelijk hardere lock-downs tot gevolg". De euro/dollar is hier afgelopen week ook al op vooruit gelopen, maar werd aan het eind van de afgelopen handelsweek een halt toegeroepen, zag Derks.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20