Jaguar Land Rover rekent dit jaar op verder herstel

De Britse autoconstructeur Jaguar Land Rover (JLR) heeft het voorbije jaar 557.706 wagens verkocht. Dat betekent weliswaar een daling met 5,9 procent tegenover het jaar voordien, maar er zijn anderzijds ook duidelijke tekenen van herstel. Dat heeft de autobouwer, in handen van de Indiase groep Tata Motors, gezegd.

‘Jaguar Land Rover had vorig jaar met een bijzonder uitdagende markt te maken,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Enerzijds moest de constructeur rekening houden met een verzwakkende Chinese markt. Anderzijds lieten de Europese consumenten een duidelijk daling in de interesse voor dieselmotoren blijken.’

Noord-Amerika

Het merk Land Rover boekte vorig jaar een verkoop van 396.105 exemplaren. Dat was een achteruitgang met 3,8 procent tegenover het jaar voordien. Bij zustermerk Jaguar was er echter een terugval met 11 procent tot 161.601 eenheden.

‘In China kende de verkoop van Jaguar Land Rover het voorbije jaar een inkrimping met 14 procent,’ betoogde Felix Bräutigam, commercieel directeur van de Britse autogroep. ‘Maar tijdens de tweede jaarhelft lieten die cijfers een dubbelcijferige groei optekenen.’

In Europa noteerde de autoverkoop van het bedrijf een verkoopdaling met 4,9 procent. Op de Britse thuismarkt kende het concern een achteruitgang met 1,7 procent. In Noord-Amerika kon de Britse groep echter een stijging met 1,8 procent melden.

Bräutigam benadrukte dat de onderneming ervoor bewust heeft gekozen om prijsverlagingen bij Jaguar niet te overwegen. ‘Een dergelijke ingreep zou de omzet mogelijk hebben kunnen opdrijven, maar zou ook de waarde van een iconisch merk hebben kunnen aantasten,’ opperde de commercieel directeur.

Elektrisch

Bräutigam benadrukte verder dat het bedrijf het voorbije jaar met een aantal modellen successen heeft geboekt. Hij verwees daarbij naar de Range Rover Evoque, de Jaguar E-Pace, de Jaguar I-Pace en de Range Rover Sport.

‘Al die modellen lieten een verkoopgroei optekenen,’ verduidelijkte Bräutigam. ‘We verwachten dat deze types die trend ook dit jaar verder zullen zetten. De nieuwe generatie van de Land Rover Discovery Sport zal wellicht ook op een verkooptoename laten optekenen.’

Het concern rekent daarnaast op een bijkomende injectie van de lancering van de nieuwe Land Rover Defender.

Uit de cijfers blijkt dat nog 6 procent van de klanten bij Jaguar Land Rover vorig jaar voor een plugin-hybride of elektrische aandrijving kozen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20