Chipreus AMD krijgt na recordomzet rivaal Intel in het vizier

Chipfabrikant AMD heeft met een omzet van omgerekend 4,3 miljard euro in het afgelopen kwartaal een recordomzet behaald. Het bedrijf kon profiteren van het wereldwijde chiptekort en de stijgende vraag.

De omzetcijfers van Advanced Micro Devices vallen daarmee hoger uit dan verwacht. AMD was lang de underdog in de chipindustrie, maar lijkt zich steeds meer te profileren.

Recordomzet

Over heel 2021 bekeken komt de omzet van AMD uit op 14,5 miljard euro, ook al een nieuw record voor de chipfabrikant. De nettowinst bedroeg 2,8 miljard euro. In 2020 noteerde het bedrijf nog een totale omzet van 9,8 miljard euro. De verkoop van computerchips is afgelopen jaar verdubbeld in vergelijking met het voorgaande jaar.

AMD schrijft de groei onder andere toe aan het gebruik van de chips in de gameconsoles van Microsoft en Sony. Het bedrijf verwacht dat de groei dit jaar sterk door zal zetten dankzij de grote vraag naar beide consoles. Daarnaast worden de chips onder andere gebruikt voor de servers van Google en Amazon.

Voor het eerste kwartaal dit jaar verwacht AMD een omzet van 4,5 miljard euro te draaien en een jaaromzet van 18 miljard voor 2022. “We verwachten dat 2022 een jaar van significante groei wordt, gebaseerd op signalen van onze klanten, die een sterke vraag naar onze (toekomstige) producten uiten”, aldus CEO Lisa Su.

Overname goedgekeurd

AMD staat daarnaast op het punt om voor 30 miljard euro het Chinese Xilinx over te nemen. De Chinese chipfabrikant ontwikkelt chips die geschikt zijn voor machine learning-taken. De Chinese mededingingstoezichthouder heeft recentelijk de overname onder voorwaarden goedgekeurd, waardoor de overname een stap dichterbij komt. AMD verwacht de overname dit kwartaal af te ronden.

Met de omzet komt AMD dicht in de buurt bij concurrent Intel, wat een aantal jaren geleden nog ondenkbaar was. Intel zag in het vierde kwartaal van 2021 de winst teruglopen en presteerde daarmee onder verwachting.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.