Jaagt Airbnb de vastgoed- en huurprijzen de hoogte in?

Uit een onderzoek blijkt dat Airbnb wel degelijk een impact heeft op vastgoedmarkt. Vraag is hoe groot die impact is.

Airbnb is een wereldwijd fenomeen geworden. Meer en meer reizigers doen dankbaar een beroep op het platform wanneer ze bijvoorbeeld een citytrip plannen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat Airbnb zo’n 150 miljoen gebruikers telt. Iedere nacht zouden er 2 miljoen mensen verblijven in een Airbnb.

Populair in de VS

Airbnb is voornamelijk populair in de Verenigde Staten (VS). Uit statistieken blijkt dat Florida, New York en Los Angeles de populairste vakantiebestemmingen zijn voor reizigers die een beroep doen op Airbnb. Gezien de populariteit van het deelplatform in de VS hebben enkele onderzoekers van de Universiteit van Keulen hun licht laten schijnen over de impact van Airbnb op de Amerikaanse vastgoed-en huurmarkt.

Uit dat onderzoek blijkt dat de prijzen voor verhuur op korte termijn zijn gestegen met 14,2 procent. ‘Hoewel een groot deel van de verhuurders kan worden beschouwd als particulieren die hun woning ter beschikking stellen van gasten, vinden we een toenemend aantal aanbieders die een professioneel bedrijfsmodel heeft ontwikkeld op basis van kortetermijnverhuur’, laat Felix Mindl, een van de onderzoekers. ‘Professionele kortetermijnverhuurders zijn het hele jaar door beschikbaar voor toeristen waardoor er minder aanbod is voor mensen die een kamer op lange termijn willen huren.’

De Amerikaanse denktank Economic Policy Institute uitte eerder ook al zijn bezorgdheden over de impact van het verhuurplatform op de vastgoed- en huurmarkt. ‘Er zijn aanwijzingen dat de aanwezigheid van Airbnb de lokale woningprijzen verhoogt. Meer en meer mensen verhuren hun woning aan Airbnb-klanten waardoor er minder aanbod is voor de lokale bevolking met het gevolg dat vastgoed- en huurprijzen stijgen.’

‘Verhuurders door de crisis helpen’

Een woordvoerder van Airbnb heeft via MarketWatch gereageerd op het onderzoek. ‘Door de coronacrisis hebben veel gezinnen het financieel even moeilijker. Zij kunnen een kamer verhuren om zo wat extra inkomsten te genereren. Veel mensen zijn dan ook afhankelijk van Airbnb om hun huur of maandelijkse aflossing te betalen’, klinkt het.

Uit een ander onderzoek van de Wharton School, de businessschool van de Universiteit van Pennsylvania, is de aanwezigheid van Airbnb voornamelijk nefast voor de geschoolde blanke huurders met een hoog inkomen. ‘Zij geven de voorkeur aan huizen dichtgelegen bij allerhande lokale faciliteiten. Dat is ook hetgeen waar toeristen interesse in hebben’, verduidelijkt Sophie Calder-Wang, auteur van het onderzoek.

In 2017 heeft het wetenschappelijke tijdschrift Marketing Science een poging gedaan om de impact van Airbnb op de lokale woningmarkt te becijferen.

Onderzoekers gebruikten gegevens over alle Amerikaanse woningen die tussen 2012 en 2016 op Airbnb werden vermeld, en analyseerden de effecten van deze vermeldingen met behulp van gegevens over huur- en woningprijzen van de Amerikaanse immosite Zillow.

Op basis van die gegevens zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat Airbnb de huuprijs van een woning die voor korte termijn verhuurd heeft verhoogd met 9 dollar per maand. De vastgoedprijzen zijn gestegen met 1.800 dollar.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20