Kernfusieproject ITER uitgesteld: “Onmogelijk dat we in 2025 ‘first plasma’ bereiken”

Pietro Barabaschi, directeur-generaal van ITER, het grootste kernfusieproject op aarde, heeft bevestigd dat de originele tijdlijn voor het project niet gehaald zal worden. Hij beloofde dat de organisatie volgend jaar met een “realistische” tijdlijn op de proppen komt. Volgens het originele plan moest in de reactor voor het eerst plasma gegenereerd worden in 2025.

Waarom is dit belangrijk?

Ingenieurs en wetenschappers bijten al decennialang hun tanden stuk op het kernfusievraagstuk. In dergelijke reactoren willen zij nabootsen wat in de kern van de zon gebeurt, het fuseren van lichte atoomkernen om energie te genereren. Kernfusie belooft, als de technologie ooit levensvatbaar wordt, om een quasi oneindige hoeveelheid uitstootvrije energie te leveren. Om die reden hebben 35 landen de handen in elkaar geslagen om ITER te bouwen. De reactor, momenteel in aanbouw in Zuid-Frankrijk, moet in de jaren 2030 aantonen dat kernfusie commercieel haalbaar is.

De essentie: Tijdens een conferentie over kernfusie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) deze week liet Barabaschi weten dat het ITER-team werkt aan een nieuwe tijdlijn. Dat berichtte World Nuclear News. De nieuwe tijdlijn zou midden volgend jaar bekend worden gemaakt. De huidige tijdlijn, die in 2016 werd opgesteld, voorzag een opstart van de reactor in 2025. Tien jaar later moest ITER volledig operationeel zijn, waarna commerciële kernfusie in de jaren 2040 van start zou k

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer