Italië verlengt noodtoestand tot eind april

Door de aanhoudende stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft Italië beslist om de noodtoestand in het land tot eind april te verlengen. Dat meldt de Italiaanse minister van Volksgezondheid.

De noodtoestand in Italië werd voor het eerst ingevoerd in januari 2020 om de verspreiding van het coronavirus in te dijken en zou eind deze maand moeten aflopen. Het geeft de centrale overheid meer bevoegdheden, waardoor het voor ambtenaren gemakkelijker is om tijdrovende bureaucratische procedures te omzeilen.

‘Verslechtering’

‘In de afgelopen week is de epidemie algemeen verergerd, we bevinden ons opnieuw in een fase van expansie’, vertelde Roberto Speranza, minister van Volksgezondheid, aan het Lagerhuis van het parlement. ‘Door deze tekenen van verslechtering… acht de regering het noodzakelijk om de noodtoestand te verlengen tot 30 april.’

Italië heeft 79.819 Covid-19-sterfgevallen geregistreerd sinds het begin van de pandemie in februari, het op één na hoogste dodental in Europa en het op één na hoogste in de wereld. Tot nu toe heeft het land 2,303 miljoen Covid-19-gevallen gemeld.

Ook Nederland en Duitsland

Maar ook elders in Europa loopt het aantal coronabesmettingen hoog op. Zo maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend dat Nederland tot minstens 9 februari in lockdown blijft. Vooral de verspreiding van de besmettelijkere Britse coronavariant veroorzaakt onrust bij onze noorderburen.

Vorige week heeft ook Duitsland zijn harde lockdown verlengd, tot 31 januari. Het gaat om een strengere lockdown dan in ons land. Zo zijn naast de horecazaken, sport- en cultuurcentra ook de niet-essentiële winkels en scholen gesloten. Op 30 december 2020 werden er in Duitsland op één dag tijd 1.129 doden geteld. Dat was het hoogste cijfers sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus en ook de eerste keer dat dit cijfer hoger lag dan 1.000.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20