Italië importeert vier keer meer Russische olie ondanks westerse sancties

Italië importeerde deze maand vier keer meer Russische ruwe olie dan in februari. Het land voerde deze maand ongeveer 450.000 vaten per dag (bpd) in, het meeste sinds 2013 en staat daarmee op het punt Nederland in te halen als grootste importeur van overzeese verscheepte Russische ruwe olie in de Europese Unie.

Het grootste deel van de Russische ruwe olie werd geleverd via Augusta, een belangrijke aanlegplaats op Sicilië. Daar bevindt zich de olieraffinaderij ISAB, dat eigendom is van het in Moskou gevestigde Lukoil. Voor de oorlog in Oekraïne was de Russische olie goed voor 30 procent van de ruwe olie die werd gemengd in de raffinaderij op het eiland. Dat aandeel is nu echter gestegen tot 100 procent, omdat Italiaanse banken geen krediet meer verlenen aan ISAB, waardoor het afhankelijk is geworden van de olie van zijn moederbedrijf in Rusland. Hierdoor is de import van ruwe Russische olie ondanks de westerse sancties toegenomen.

“Het is paradoxaal omdat de Europese Unie de Russische energie-import wil tegenhouden, maar hier zijn ze die eigenlijk aan het stimuleren”, aldus Alessandro Tripoli van de Federatie voor Energie en Chemie op het eiland.  

De stijging van de olie-import komt op een moment dat de EU streeft naar een totaalverbod op Russische olie tegen het einde van het jaar. De lidstaten moeten nog wel tot een gezamenlijk akkoord komen. Toch verbreken veel westerse bedrijven nu al hun zakelijke banden met de Russische energiesector, in het kader van de naderende algemene sancties. 

China importeert Russische olie tegen hoge kortingen

Onderwijl importeerden Chinese raffinaderijen de afgelopen dagen Russische olie via overzeese routes en binnenlandse pijpleidingen, ondanks een verscherping van de westerse sancties. Onafhankelijke Chinese raffinaderijen kregen hoge kortingen, omdat Rusland op zoek is naar andere afnemers, nu steeds meer westerse bedrijven geen olie uit het land willen halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20