Italië denkt aan noodcheque van 600 euro voor elke zwartwerker

De Italiaanse regering bereidt een tweede stimuluspakket voor, waarbij ook de gezinnen die voor hun inkomen afhangen van de ondergrondse economie financiële steun zouden krijgen.

Verwacht wordt dat Conte eerstdaags een tweede pakket aan economische maatregelen gaat aankondigen, met een kostprijs van 30 miljard euro. Dat is nog 5 miljard euro meer dan het eerste stimuluspakket en zou de Italiaanse begroting nog dieper in het rood duwen.

Een van de opmerkelijkste voorstellen is om de Italianen die afhankelijk zijn van de zwarte economie en door de coronacrisis zonder inkomen gevallen zijn een cheque van 600 euro te geven, per maand quarantaine. Het zou gaan om 500.000 gezinnen, wat de initiële factuur op 300 miljoen euro zou brengen. Al is nog niet duidelijk welke criteria de regering daarbij wil hanteren. De echte informele economie in Italië is wellicht veel groter.

Maffia

De maatregel wordt in verband gebracht met de vrees voor sociale onrust in Zuid-Italië en een dreigende machtsgreep van de lokale maffia. In de Siciliaanse hoofdstad Palermo worden georganiseerde plunderingen van winkels gesignaleerd. ‘Het land riskeert een revolutie als de burgers honger gaan lijden’, is in overheidskringen te horen. Maar critici zeggen dat het onverantwoord is om mensen die geen of slechts beperkt inkomstenbelastingen te betalen, te vergoeden met belastinggeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20