Italiaanse economie groeit dit jaar met ten minste 5,8%, volgens minister

De Italiaanse minister van Financiën Daniele Franco zei dat de economie van het land dit jaar ten minste 5,8 procent zal groeien te midden van het pandemische herstel. Daardoor kan de regering mogelijk de doelstellingen voor de staatsschuld en het begrotingstekort verbeteren.

“We zien een aanzienlijk economisch herstel,” zei Franco zondag op het Ambrosetti Forum in Cernobbio, Noord-Italië. 

De nieuwe prognose is vergelijkbaar met de in april aangekondigde prognose van 4,5 procent. Ze komt ruwweg overeen met de verwachtingen van door Bloomberg ondervraagde economen. In haar vooruitzichten van eerder dit jaar raamde de regering de schuld op bijna 160 procent van het bruto binnenlands product en een begrotingstekort van 11,8 procent.

Italië beleeft zijn sterkste economische opleving sinds de jaren zeventig nu de wereld de crisis van het coronavirus te boven komt. De bouw- en communicatieactiviteit liggen boven het niveau van voor de crisis, en de regering werkt naar verluidt aan een nieuwe begrotingswet ter waarde van ongeveer 20 miljard euro. Dat moet dienen voor maatregelen ter ondersteuning van gezinnen en bedrijven.

“Italië zal een expansief monetair beleid blijven voeren”, zei Franco zondag in zijn toespraak.

Premier Mario Draghi waarschuwde eerder deze week voor zelfgenoegzaamheid over de sterke economische opleving. 

“De landen die het hardst zijn gedaald, veren het hardst terug”, zei Draghi donderdag. “De echte uitdaging zal zijn om het groeitempo aanzienlijk hoger te houden dan wat het was voor de pandemie, dat is waar we zullen zien dat de economie structureel solider kan worden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20