Italiaanse bankier die geld van rijken stal om het aan armen te geven moet niet naar de cel

Een Italiaanse bankier die 7 jaar lang geld van de rijken stal om het aan de armen te geven, moet niet naar de gevangenis.

Gilberto Baschiera was bankdirecteur bij de Credito Cooperativo in het stadje Forni di Sopra in deItaliaanse Dolomieten. Daar zou hij gedurende 7 jaar kleine bedragen van de rekeningen van vermogende klanten afhalen en ze overschrijven op de rekeningen van mensen die niet in aanmerking kwamen voor krediet. Maar omdat hij zichzelf nooit met een cent verrijkte moet hij nu niet naar de gevangenis.

“Ik vond altijd dat het mijn taak was om spaarders te beschermen, maar ook om mensen in nood te helpen,” zegt Baschiera in de Italiaanse krant Corriere Della Serra.

De rechter bedacht de bankier met een gevangenisstraf van 2 jaar, maar omdat er geen gerechtelijke antecedenten zijn kwam het uiteindelijk tot een schikking.

Toch kent het verhaal voor deze door de Italiaanse pers tot ‘Robin Hood’ ongedoopte bankdirecteur een wrang einde en is hij naast zijn job ook zijn woning kwijtgespeeld.

Schaduwbank

Het noodlottige sprookje begon in 2009, kort na het uitbreken van de globale financiële crisis. Baschiera hielp mensen die niet in aanmerking kwamen voor een lening door wat geld op hun rekening toe te voegen. De meeste klanten betaalden het overgeschreven bedrag snel terug, maar anderen deden dat niet, waarna Baschiera’s mechanisme uiteindelijk werd ontdekt. Volgens zijn advocaat ontstond zo een soort schaduwbank, die in de loop der jaren een gat van bijna een miljoen euro sloeg. Het feit dat hij nooit persoonlijk van de carroussel profiteerde, overtuigde de rechter er uiteindelijk van om hem niet naar de gevangenis te sturen. 

Financiële crisis verwoestend voor gepensioneerden en jongeren

Forni di Sopra is een kleine gemeenschap waar iets meer dan 1.000 mensen wonen, wat de enige bankier tot een niet onbelangrijk persoon in het stadje maakte. Volgens de krant La Repubblica was Baschiera wel degelijk de man die, met een ja of nee, iemands leven voor altijd kon veranderen.

Baschiera zelf denkt dat het huidige banksysteem geen oog heeft voor gepensioneerden en jongeren die niet over financiële middelen beschikken. “De financiële crisis maakte dat nog erger, klanten werden niet langer beoordeeld op wie ze als mens zijn, maar op basis van een computeralgoritme.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20