Istanboel opent grootste luchthaven ter wereld

In Turkije is de nieuwe luchthaven van Istanboel officieel in gebruik genomen. Met het project wil de Turkse stad zich opwerpen als een draaischijf van het internationale luchtvaartverkeer. De luchthaven, gelegen op vijfendertig kilometer van het stadscentrum, biedt binnen een tijdsbestek van maximaal vier uur een verbinding met alle grote metropolen in Europa, het Midden-Oosten en Centraal-Azië aan.

Het nieuwe complex, waaraan drieënhalf jaar werd gebouwd, heeft de ambitie om tot de grootste luchthaven van de wereld uit te groeien. Over vier jaar zou de luchthaven 90 miljoen passagiers moeten kunnen ontvangen, maar tegen het einde van volgend decennium wordt gemikt op 200 miljoen reizigers.

Verjaardag

De nieuwe luchthaven is gelegen aan de boorden van de Zwarte Zee en biedt in eerste plaats slechts verbindingen naar Ankara, Antalya, Izmir, Bakoe en Cyprus aan. “Ondanks de massale inzet van personeel bij de aanleg van de luchthaven – waarbij 33.000 arbeidskrachten waren betrokken – is de site immers nog altijd grotendeels een bouwwerf,” zegt Bruno Trévidic, luchtvaartredacteur bij de Franse krant Les Echos.

“Men wou echter de opening van de nieuwe luchthaven laten samenvallen met de 95ste verjaardag van de Turkse republiek. De echte start is voorzien voor begin volgend jaar, wanneer de trafieken van Atatürk Airport naar de nieuwe luchthaven zullen worden overgeheveld.”

Uiteindelijk moet Istanbul New Airport een oppervlakte krijgen van 7.689 hectare. Daarmee wordt de Turkse luchthaven twee keer groter dan Aéroport Charles de Gaulle in Parijs. Wanneer de nieuwe luchthaven volledig is afgewerkt, zullen bijna dubbel zoveel reizigers kunnen worden ontvangen dan op Airport Hartsfield-Jackson in Atlanta, vorig jaar met 104 miljoen passagiers wereldwijd de grootste draaischijf van het internationale vliegtuigverkeer.

Protesten

De Turkse luchthaven zal daarbij gebruik kunnen maken van zes startbanen. Atatürk Airport – vorig jaar goed voor ongeveer 64 miljoen passagiers – wordt gesloten. Sabiha Gokcen Airport, gelegen in het Aziatische gedeelte van de stad, ontving vorig jaar 31 miljoen passagiers en blijft open. De nieuwe luchthaven zou rechtstreeks en onrechtstreeks aan meer dan 225.000 mensen werk bieden.

De bouw van de luchthaven werd uitgevoerd en gefinancierd door Istanbul Grand Airport (IGA), een consortium van vijf Turkse ondernemingen. Voor de realisatie van de nieuwe luchthaven was een budget voorzien van 29 miljard dollar. Het consortium zal tevens gedurende vijfentwintig jaar de uitbating van het complex voor zijn rekening nemen. Daarna gaan de eigendomsrechten naar de Turkse staat.

Er is echter ook veel kritiek geweest op het project. Milieugroepen hebben geprotesteerd omdat unieke natuurgebieden door de bouw van de luchthaven werden vernietigd. Tevens werd gewezen op de slechte arbeidsomstandigheden waarmee de bouwvakkers werden geconfronteerd. Bij de uitvoering van de werken zouden meer dan dertig arbeidskrachten om het leven zijn gekomen.

Verder werden enkele tientallen andere werknemers bij protestacties tegen de onaanvaardbare arbeidsomstandigheden door de ordediensten opgepakt en opgesloten.

Meer